Сіверський Донець: артерія життя, незламності й надії

опубліковано 19.09.2024 17:53

Свято головної водної артерії сходу України – День Сіверського Дінця – відзначається 18-й рік поспіль, і третій з них – за умов воєнного стану й активних бойових дій у регіоні.
 
Цьогоріч День Сіверського Дінця проходить під гаслом «Сіверський Донець: артерія життя, незламності й надії». Напередодні свята понад 130 осіб – науковці, ентузіасти і профільні фахівці галузі зібралися для обговорення екологічних проблем та викликів у суббасейні Сіверського Дінця, посилених збройною агресією рф, питань водної безпеки та стійкості, захисту і збереження водних екосистем в умовах воєнного часу та в перспективі повоєнного відновлення України.
 
Про інтегроване управління водними ресурсами в суббасейні р. Сіверський Донець в умовах воєнного стану і заходи для досягнення доброго стану вод доповів начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук. Він акцентував увагу на подоланні викликів, пов’язаних з негативними наслідками військових дій для забезпечення водою населення та галузей економіки у регіоні. І наголосив, що, попри всі перепони, євроінтеграційні зобов’язання в частині розроблення Плану управління річковим басейном Дону виконані вчасно, згідно з планом-графіком, затвердженим наказом Міндовкілля.
 
Проєкт ПУРБ Дону, схвалений на засіданні басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону в червні 2024 року та готується до подання на затвердження до Кабінету Міністрів України. Саме цей стратегічний документ містить програму заходів для вирішення головних водно-екологічних проблем (з урахуванням впливу військових дій) задля досягнення доброго екологічного і хімічного стану вод району басейну річки Дон. Двогодинна конференція завершилась побажаннями якнайскорішої Перемоги над ворогом і втілення перспективних планів задля мирного й екологічно здорового майбутнього Сіверського Дінця як джерела життя, незламності й надії.