Протокол засідання громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України від 09.06.2016 № 9

опубліковано 06.10.2016 11:59

ГРОМАДСЬКА РАДА
ПРИ ДЕРЖАВНОМУ АГЕНТСТВІ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
 
ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ
 
9 червня 2016 року                                                                                       № 9
Київ
 
Головував: голова громадської ради А.Неліпа.
Присутні: члени громадської ради при Держводагентстві: І.Брагінець, В.Мельничук, О.Закорко, В.Іващенко, О.Сидоренко, В.Ходченко, О.Середа, А.Шевченко, В.Фещенко, А.Шостак;
делеговані членами громадської ради представники за довіреностями: О.Сидоренко (замість В.Коротецького), М.Яцюк (замість М.Ромащенка), Т.Марченко (замість І.Сопелкіна), Т.Будняк (замість Г.Цвєткової), Є.Сімкова (замість В.Хорєва);
запрошені: В.Ковтуненко, О.Лисюк, В.Розгон, Є.Сімкова, Т.Семенюк, Н.Харченко.
У засіданні громадської ради взяла участь виконувач обов’язків Голови Держводагентства І.Овчаренко;
представник інформаційного агентства «Укрінформ»: І.Киричевський;
 
Усього: 22 особи.
 
Порядок денний засідання:
1. Стан підготовки меліоративних систем до роботи протягом вегетаційного періоду 2016 року та водозабезпечення сільськогосподарського виробництва в Україні
2. Проведення еколого-репродуктивного попуску на річці Дністер
3. Проведення профілактичної та попереджувальної роботи щодо запобігання загибелі людей на воді
4. Різне
 
1. Стан підготовки меліоративних систем до роботи протягом вегетаційного періоду 2016 року та водозабезпечення сільськогосподарського виробництва в Україні
 
СЛУХАЛИ: В.Розгона – начальника управління експлуатації водогосподарських систем, енергозбереження та механізації Держводагентства.
Під час доповіді В.Розгон окремо інформував про співпрацю зі Світовим банком щодо питань відновлення зрошення на території України.
 
ВИСТУПИЛИ: В.Мельничук, А.Шевченко, М.Яцюк, І.Овчаренко, І.Брагінець, О.Сидоренко.
 
ВИРІШИЛИ:
1. Взяти до уваги інформацію про стан підготовки меліоративних систем до роботи протягом вегетаційного періоду 2016 року та водозабезпечення сільськогосподарського виробництва в Україні.
2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу у частині встановлення пільгової ставки земельного податку на землі, які знаходяться під об’єктами, що належать до сфери управління Держводагентства, та залучити громадські організації у галузі сільського господарства (Аграрний Союз України, Асоціація фермерів та приватних землевласників та інші) для лобіювання зазначених змін у Верховній Раді України.
 
2. Проведення еколого-репродуктивного попуску на річці Дністер
 
СЛУХАЛИ: О.Лисюк – начальник управління водних ресурсів Держводагентства, В.Мельничука – заступника голови громадської ради при Держводагентстві, координатора водного напряму Всеукраїнської громадської організації «Національний екологічний центр України».
 
ВИСТУПИЛИ: М.Яцюк, В.Мельничук, А.Неліпа, О.Сидоренко, О.Лисюк.
 
ВИРІШИЛИ:
1. Взяти до уваги інформацію доповідачів про проведення еколого-репродуктивного пропуску на річці Дністер.
2. Громадській раді при Держводагентстві широко інформувати громадськість про перехід від ресурсно-галузевого до екосистемного підходу управління водними ресурсами.
3. Мельничуку В.П. підготувати звернення до Міністра Мінприроди щодо прискорення ратифікації Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співпрацю у сфері охорони та стійкого розвитку басейну річки Дністер.
4. У зв’язку зі значним маловоддям 2015 року вважати екопопуски недостатніми.
5. Рекомендувати Держводагентству запрошувати членів громадської ради при Держводагентстві на засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровського водосховищ.
 
 
3. Проведення профілактичної та попереджувальної роботи щодо запобігання загибелі людей на воді
 
СЛУХАЛИ: О.Среду – члена громадської ради при Держводагентстві, голову громадської організації «Укррятвод»
 
ВИСТУПИЛИ: А.Неліпа, О.Сидоренко, О.Лисюк.
 
 
ВИРІШИЛИ:
1.Взяти до уваги інформацію про проведення профілактичної та попереджувальної роботи щодо запобігання загибелі людей на воді.
2. Рекомендувати орендарям водних об’єктів забезпечити чітке дотримання вимог безпеки, зазначених у «Правилах охорони життя людей на водних об’єктах України».
 
4. Різне
 
СЛУХАЛИ: А.Неліпу – голову громадської ради при Держводагентстві, президента Всеукраїнської громадської організації  «Громада рибалок України», який ознайомив усіх присутніх із листом від ПАТ «Укргідроенерго», що надійшов у відповідь на звернення громадської ради при Держводагентстві;
В.Фещенка – члена громадської ради при Держводагентстві, представника громадської організації «Центр сучасних інновацій», який поінформував присутніх про заплановану на 6-8 липня 2016 року науково-практичну конференцію «Вода: проблеми та шляхи  вирішення», що відбудеться у м.Рівне.
 
ВИСТУПИЛИ: О.Сидоренко.
 
ВИРІШИЛИ:
1. Взяти до уваги інформацію А. Неліпи щодо відповіді ПАТ «Укргідроенерго» на звернення громадської ради при Держводагентстві.
2. Взяти до уваги інформацію В. Фещенка про заплановану на 6-8 липня 2016 року науково-практичну конференцію «Вода: проблеми та шляхи  вирішення», що відбудеться у м. Рівне, та розмістити анонс про цей захід на офіційному веб-сайті Держводагентства.
 
 
Голова громадської ради                                                                       А.Неліпа
 
 
Секретар громадської ради                                                           В.Ковтуненко