Єврокомісар Віргініюс Сінкявічус відвідав лабораторію моніторингу вод Північного регіону

опубліковано 24.06.2022 08:33

У рамках візиту до України Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічус спільно з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Русланом Стрільцем та Головою Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олегом Бондаренком відвідали лабораторію моніторингу вод Північного регіону у м. Вишгород.
 
Голова Держводагентства Олексій Кузьменков ознайомив гостей з роботою лабораторії та виконанням державного моніторингу вод в умовах воєнного стану.
 
Внаслідок війни росії з Україною більше половини пунктів моніторингу опинились на території, доступ до якої відсутній або утруднений. А 2 з 4 сучасних лабораторій Держводагентства призупинили виконання вимірювань. Держводагентством було вжито організаційно-розпорядчих заходів для забезпечення виконання моніторингу води, зокрема відновлено роботу лабораторії моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород). Сьогодні моніторинг здійснюється у 366 пунктах моніторингу (близько 65% від програми).
 
Лабораторія моніторингу вод Північного регіону – одна з 4 лабораторій європейського зразка для впровадження моніторингу вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. На її облаштування, закупівлі сучасного обладнання було направлено спільні інвестиції України та ЄС.
 
За оцінкою міжнародних експертів, Україна найкраще виконала вимоги до облаштування лабораторії серед країн-учасників Східного партнерства.

Перебуваючи у лабораторії, Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що  радий побачити, як європейські інвестиції працюють в Україні. Адже для Європи доступ до чистої води та повітря, це не розкіш, а зобов'язання перед населенням. «Радий, що Україна, навіть попри війну, здатна забезпечити доступ до чистої води для своїх громадян. Сподіваюся, що ми збільшимо масштаби таких проєктів».