Актуальні питання басейну річки Південний Буг у центрі уваги стейкхолдерів

опубліковано 27.06.2022 10:16

Актуальні питання басейну річки Південний Буг обговорили учасники басейнової ради на черговому онлайн-засіданні.
 
Зокрема, серед питань, що обговорювались – стан підготовки  Плану управління річковим басейном, інвентаризація водних об’єктів, хід виконання державного моніторингу вод тощо.
 
Учасники засідання заслухали доповідь Олексія Ярошевича з рекомендаціями щодо встановлення екологічних цілей та розробки програм заходів Плану управління річковим басейном Південного Бугу в умовах, що склалися через російську агресію. Отримали цінні поради щодо того, як варто прискорювати та покращувати якість розробки ПУРБ, у т. ч. за рахунок міжнародних донорів.
 
Наступним питанням порядку денного члени басейнової ради заслухали доповіді щодо проведеної інвентаризації водних об’єктів в басейні Південного Бугу. За результатами проведеної інвентаризації окреслили основні проблеми, з якими надалі потрібно працювати, та шляхи їх вирішення.
 
Відтак Павло Везденецький, представник Європейського молодіжного водного парламенту, презентував доповідь про проблеми р. Плоска у Хмельницькій області. За підсумками презентації, учасники засідання запропонували йому активно долучитись до процесу підготовки пропозицій щодо встановлення екологічних цілей та розробки програм заходів басейну на прикладі цієї річки.
 
У ході заходу члени ради та гості також заслухали доповідь завідувача басейнової лабораторії БУВР Південного Бугу Наталії Брилянт про хід виконання державного моніторингу масивів поверхневих вод басейну Південного Бугу. Доповідачка розповіла про найбільш забруднені точки моніторингу та джерела впливу на стан вод.
 
Насамкінець – обговорили шляхи вирішення проблем в басейні річки Південний Буг, які можуть призвести до недосягнення доброго стану її МПВ у найближчій перспективі, та визначили стратегію дій у другому півріччі 2022 року.