Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у лютому 2022 року

опубліковано 31.01.2022 15:00

У Державному агентстві водних ресурсів України узгодили режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на лютий 2022 року. Відповідне засідання Міжвідомчої комісії відбулося під головуванням заступника директора Департаменту управління водними ресурсами Ігоря Гопчака.
 
Члени комісії заслухали доповідь представника Укргідрометцентру, відповідно до якої:
  • водність Дніпра біля Києва у лютому очікується в середньому 940 м3/с, або 105% від норми (норма лютого – 897 м3/с);
  • приплив води до Дністровського водосховища у лютому очікується в межах 170-230 м3/с, або 88% від норми, 44% забезпеченості.
 
Також зазначалось, що, за інформацією Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ, стан води у дніпровських водосховищах задовільний.
 
За підсумками обговорення, враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на лютий, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія рекомендувала встановити наступні режими роботи каскаду дніпровських водосховищ у лютому:
 
По Київському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,30-102,20 м БС.
Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі (біля греблі) 1,5 м, що відповідає коливанням рівня води 0,8 м біля м. Київ (міст Метро).
 
По Канівському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом лютого має бути в межах 91,35-91,50 м БС.
В період льодоставу на Кременчуцькому водосховищі необхідно дотримуватись обмежень щодо коливання рівня води у нижньому б’єфі Канівської ГЕС (біля греблі) не більше 3,0 метрів.
 
По Кременчуцькому водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня рівень води у водосховищі має бути в межах 78,90-78,80 м БС.
 
По Кам’янському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,50-64,00 м БС.
 
По Дніпровському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,40 м БС).
 
По Каховському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,50 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с.
 
У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативній робочій групі розглянути необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.
 
Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Дністровська ГЕС працює із забезпеченням компенсуючих попусків, Нижньодністровська ГЕС здійснює у нижній б’єф рівномірний попуск середньодобовими витратами в межах 110-130 м3/с.
 
Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.