Фахівці Держводагентства обговорили питання системи управління ризиками стихійних лих в Україні з представниками Світового банку

опубліковано 31.01.2022 13:48

Фахівці Держводагентства обговорили питання системи управління ризиками стихійних лих в Україні з представниками Світового банку. Зокрема йшлося про захист населених пунктів від шкідливої дії вод в контексті адаптації до змін клімату.
 
Учасники дискусії зазначили, що з огляду на територіальні особливості нашої країни питання захисту від шкідливої дії вод є особливо актуальним для західних регіонів. Відтак представників Світового банку цікавило питання поточного стану систем раннього попередження про повені в Україні, а також наявності державних програм, спрямованих на захист населення та територій від шкідливої дії вод.
 
Ігор Гопчак, заступник директора Департаменту управління водними ресурсами Держводагентства, розповів присутнім про дві автоматизовані інформаційно-вимірювальні системи «Тиса» та «Прикарпаття», ключова мета яких оперативне прогнозування паводків на ріках басейну за допомогою спеціальних математичного, інформаційного та програмного забезпечень. Він зазначив, що системи дозволяють отримувати актуальну гідрометричну та метеорологічну інформацію, що дає можливість за допомогою прогнозу попереджувати та своєчасно мінімізувати наслідки повеней і паводків в Карпатському регіоні.
 
Окрім того, учасники зустрічі торкнулися питання міжвідомчої співпраці в напрямку запобігання та управління природними катастрофами. Ішлося про співпрацю Держводагентства із Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Державною екологічною інспекцією України.
 
За результатами зустрічі буде сформований відповідний внутрішній звіт Світового банку, що міститиме оцінку системи запобігання та управління ризиками стихійних лих в Україні, а також окреслені напрямки можливої допомоги.