Держводагентство за підтримки Українського Червоного Хреста посилює потенціал лабораторії моніторингу вод задля екологічної безпеки вод на сході України

опубліковано 06.09.2024 11:32

У рамках Меморандуму про співпрацю між Держводагентством та Українським Червоним Хрестом, Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів отримало новий сучасний прилад для лабораторії моніторингу вод Східного регіону, яка є однією з чотирьох базових лабораторій Держводагентства.

Прилад передано у якості благодійної допомоги від Українського Червоного Хреста.

Новий прилад – аналізатор KjelROC KD-310-C1 є високоточною системою визначення азоту за методом К’єльдаля. Азот загальний є важливим індикатором потрапляння забруднюючих біогенних речовин до водних об’єктів та обов’язковим показником моніторингу масивів поверхневих вод, забір з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення.

Встановлення і налагодження нового приладу виконано на початку вересня. Працівників лабораторії ознайомлено з основними принципами роботи нового обладнання.

Сучасний аналізатор забезпечить оперативне і якісне визначення сполук біогенного забруднення, а саме азоту (нітрогену) загального у місцях питних водозаборів міст Харків, Ізюм, Слов’янськ, Краматорськ та інших, у тому числі на територіях, які перебувають під постійним впливом військових дій на сході України. А відповідність приладу вимогам стандарту ISO 17025 дозволить скоротити час і витрати при інтеграції його в існуючі лабораторні процеси.

Держводагентство висловлює подяку Українському Червоному Хресту за благодійну допомогу та і надалі докладатиме максимум зусиль задля посилення функціональних можливостей лабораторій моніторингу вод для дослідження українських водойм за європейськими стандартами та виявленню реальних загроз і потенційних ризиків у сфері екологічної безпеки вод.