День Дунаю – 2021: Звільнення Боржави від сміття, нові дані про пластик та мікропластик і вікторина для дітей

опубліковано 25.06.2021 08:00

У кінці червня Україна традиційно долучається до святкування Дня Дунаю, адже саме в Україні є чотири суббасейни - Тиси, Пруту, Сірету та нижнього Дунаю. Україна долучається до відзначення Дня Дунаю з 2007 року. У минулому році заходи було переведено в онлайн форматі, через обмеження, пов’язані з COVID 19.
 
І ось День Дунаю повертається знову. Цьогоріч захід проводитиметься 26 червня (субота) в басейні річки Боржави в с. Квасово Берегівського району.
 
Захід включатиме:
  • Звільнення р. Боржава від сміттєвого затору з використанням спеціальної техніки;
  •  Спільний прес брифінг БУВР Тиси, ДСНС та експертів Міжнародної комісії з захисту р. Дунай щодо кількості плавучого сміття, мікропластику та шкоди від них та презентацію результатів наймасштабнішого дослідницького моніторингу басейну Дунаю у рамках Спільних Дунайських досліджень 4.
  • Вікторину для дітей «Історія твоєї річки».
 
 
Паралельно з цим святом відповідні заходи, зокрема прибирання, відбудуться і в інших суббасейнах Дунаю: Пруту і Сірету та нижнього Дунаю. Спільне відео про святкування Дня Дунаю буде викладено 29 червня на фб сторінці Державного агентства водних ресурсів та проекту ЄС  «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства».
 
Організатори заходу: Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна рада, проект ЄС «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства», БУВР Тиси, Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги.
 
Щиро запрошуємо представників ЗМІ долучитися!
 
Що?  Відзначення Дня Дунаю
Коли?  26 червня 2021 р., 11:00 – 14:00
Де?  с. Квасово, Берегівський район, Закарпатська область.
 
Акредитація ЗМІ і додаткова інформація: Олена Марушевська, експерт з комунікації: Olena.marushevska@gmail.com  або за тел. +38 067 906 20 61.
 
Останній термін акредитації: 25 червня, 18:00.
 
Для представників ЗМІ буде організований мікроавтобус з м. Ужгород до с. Квасово та назад та забезпечено харчування.
 
Довідкова інформація: Проект Європейського Союзу «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» (EUWI+) надає підтримку Україні та іншим країнам Східного Партнерства у наближенні їхнього законодавства до вимог ЄС в сфері управління водними ресурсами, зокрема у питаннях управління транскордонними річковими басейнами. Тривалість проекту – 2017-2021 рр. Головним завданням проекту в Україні є розробка Плану управління річковим басейном Дніпра.