Пізнаємо красу Буковини!

опубліковано 25.06.2021 11:48

Робочий тиждень добігає кінця. Попереду аж три спекотних вихідних. І це чудова нагода втекти від міської метушні. Якщо ви ще не спланували свій відпочинок, пропонуємо вам цікавий туристичний маршрут Буковинськими водоспадами від наших колег з Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет.
 
Буковинські водоспади (інша назва Смугарські) – група водоспадів, ландшафтний гідрологічний заказник місцевого значення. Розташовані в Покутсько-Буковинських Карпатах, у межах Вижницького району Чернівецької області, у східній частині села Розтоки (хутір Смугар).
 
Річка Смугар невелика, але має найбільшу кількість водоспадів серед усіх річок Буковини. Русло потоку р. Смугар (права притока Черемоша) та більшість його лівих приток перетинають виходи на поверхню масивних піщаників, вапняків, сланців, що сприяє утворенню уступів, з яких вода падає могутнім потоком. Тут, на відстані 3 км, розташовані 11 водоспадів різної потужності та висоти, в тому числі 10 постійних і 1 тимчасовий, який пробуджується тільки після дощів. Чотири із них розташовані на руслі річки Смугар – Двійник, Ковбер, Нижній Гук та Ворота; п’ять розміщені на лівих притоках – Сич, Дощовик, Малий Гук, Великий Гук і Середній Гук (Дівочі сльози); а два, Малюк та Плявини, – на правих притоках.
 
Науковцями досліджені тільки 7 із них. Висота водоспадів від 3 до 21 м, що є унікальним явищем для Українських Карпат. Буковинські водоспади номінувалися на звання одного із Семи природніх чудес України. Долина річки Смугар із прилеглою територією, площею 38,5 гектарів, є унікальним гірсько-лісовим комплексом, який приваблює туристів, науковців, екологів, і який включений до природно-заповідного фонду Буковини.
 
До гирла річки Смугар зручно дістатися з будь-якої точки України, оскільки тут проходять і автобусні маршрути, і легко доїхати власним авто. Маршрут до Буковинських водоспадів нескладний і нетривалий. За один день тут можна активно відпочити, а за бажання навіть піднятися до урочищ Протяте Каміння, Соколиний Камінь та Печера Довбуша.
 
Перші чотири водоспади групи, включно з Воротами, є легкодоступними, сюди можна навідатися у будь-який час. Щоб потрапити до Середнього і Верхнього Гуків, бажано мати зручне взуття і відповідний одяг, стежка місцями не надто хороша, і доводиться часто перетинати потік. У дощову погоду, коли потік перетворюється на бурхливу річку, пересування вище від Воріт може становити значну складність та небезпеку. Тому обов’язково будьте уважними й плануйте свої маршрути виключно безпечними переходами.
 
Тож, друзі, мерщій збирайте валізи та вирушайте у захопливу подорож.
 
Але під час відпочинку пам’ятайте про чистоту довкілля й берегів. Адже світ навколо нас починається з нас самих!