Міжвідомча комісія визначила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на січень 2022 року

опубліковано 30.12.2021 15:13

Під головуванням заступника директора департаменту управління водними ресурсами Держводагентства Ігоря Гопчака Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на січень 2022 року.
За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у січні очікується в середньому 825 м3/с, або 91% від норми (норма січня – 906 м3/с).
У зв’язку із погодними умовами (значними опадами, теплою, аномально теплою погодою у першій половині грудня) та зменшенням попиту електроенергії в ОЕС України, ПрАТ «Укргідроенерго» наповнило Кременчуцьке водосховище до позначки 78,93 м БС. Враховуючи зазначене, за зверненням ПрАТ «Укргідроенерго», відкориговано рівень Кременчуцького водосховища станом на 1 січня 2022 року в межах 78,80-78,90 м БС.
Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на січень, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія пропонує встановити наступний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у січні:
По Київському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 лютого середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,20-102,10 м БС.
Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі (біля греблі) 1,5 м, що відповідає коливанням рівня води 0,8 м біля м. Київ (міст Метро).
По Канівському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом січня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.
У період льодоставу на Кременчуцькому водосховищі необхідно дотримуватись обмежень щодо коливання рівня води у нижньому б’єфі Канівської ГЕС (біля греблі) не більше 3,0 метрів.
По Кременчуцькому водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 лютого рівень води у водосховищі має бути в межах 78,90-78,80 м БС.
По Кам’янському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,50-64,00 м БС.
По Дніпровському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,40 м БС).
По Каховському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 лютого рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,50 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с.
У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група  розгляне необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.