Засідання секції з питань водних ресурсів науково-технічної ради Держводагентства

опубліковано 30.12.2021 10:56

У Держводагентстві під головуванням директора Українського гідрометеорологічного інституту НАН України, доктора географічних наук Володимира Осадчого відбулося онлайн-засідання секції з питань водних ресурсів науково-технічної ради.
 
Участь у засідання взяли заступник директора департаменту управління водними ресурсами Держводагентства, доктор технічних наук Ігор Гопчак, начальниця відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Марія Шпанчик, науковці – члени науково-технічної ради, головні спеціалісти відділу забезпечення водними ресурсами та міжнародні експерти.
 
У ході засідання учасники заслухали та схвалили інформацію Сергія Афанасьєва, директора Інституту гідробіології НАН України, доктора біологічних наук щодо визначення референційних умов басейну р. Південний Буг, які є початковими величинами для встановлення граничних значень класів і використовуються для визначення екологічного стану масиву поверхневих вод.
 
Актуальність проблеми науково-дослідної роботи зумовлена вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 25.10.2017 № 1106 «Про виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», а також постановою Кабінету Міністрів України від 18.05.2017 № 336, якою затверджено Порядок розроблення Плану управління річковим басейном та його структуру.
 
Відповідно до структури, Плани управління річковими басейнами повинні містити інформацію щодо встановлених референційних умов, які мають бути представлені у розділі 1 «Загальна характеристика поверхневих та підземних вод району річкового басейну».
 
Також під час засідання учасники заходу заслухали інформацію Олексія Ярошевича, експерта Blue Rivers Environmental Consulting, про Методичні рекомендації щодо встановлення екологічних цілей та розробки програми заходів Плану управління річковим басейном.
 
Методичні рекомендації спрямовані на підготовку двох розділів ПУРБ згідно з структурою плану управління річковим басейном, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 18 травня 2017 р. № 336.
 
Насамкінець Наталія Осадча, завідувачка відділу гідрохімії Український гідрометеорологічний інституту презентувала присутнім Методичні рекомендації щодо аналізу основних антропогенних навантажень та їхніх впливів на стан поверхневих вод, розроблені з метою забезпечення процесу підготовки та здійснення державного моніторингу вод та, з урахуванням його результатів, розроблення планів управління річковим басейном, відповідно статті 132 Водного кодексу України та пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 18 травня 2017 р. № 336 «Про затвердження Порядку розроблення плану управління річковим басейном», у рамках реалізації проєкту технічної допомоги ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» та схвалені науково-технічною радою Держводагентства (протокол від 27 листопада 2018 року № 2).