Лабораторію моніторингу вод Північного регіону відвідали студенти Києво-Могилянської академії

опубліковано 06.04.2023 08:44

Лабораторію моніторингу вод Північного регіону у м. Вишгород відвідали студенти кафедри екології факультету природничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» в рамках навчального курсу «Моніторинг довкілля із основами метрології».
 
Екскурсію лабораторією відвідувачам провели начальниця управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства  Марія Шпанчик та начальник лабораторії моніторингу вод Північного регіону Олександр Шевченко.
 
Марія Шпанчик розповіла про порядок здійснення моніторингу вод в Україні, зокрема про об’єкти, суб’єкти та процедури державного моніторингу вод. Цікавими та пізнавальними для студентів стали результати скринінгу небезпечних забруднюючих речовин у 3-х річкових басейнах України.
 
Олександр Шевченко, начальник лабораторії моніторингу вод Північного регіону, провів студентів маршрутом проходження проб води в лабораторії починаючи від шифрування та пробопідготовки до кінцевих результатів. Детальніше ознайомив з роботою газового хроматографа та атомно абсорбційного спектрофотометра.
 
Лабораторія моніторингу вод Північного регіону – лабораторія європейського зразка для впровадження моніторингу вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС.
 
Вона забезпечує виконання вимірювань у межах басейну Дніпра (суббасейни Десни, Прип’яті, Верхнього та Середнього Дніпра).
 
Високочутливе обладнання дозволяє дослідити водні об’єкти на предмет наявності пріоритетних згідно ВРД ЄС речовин та оцінити рівень хімічного забруднення.
 
В умовах воєнного стану лабораторія продовжує виконувати моніторинг поверхневих вод, в тому числі в місцях питних водозаборів, зокрема міста Києва.