Ефективний водний менеджмент в країнах ЄС: класична модель впровадження ВРД

опубліковано 25.05.2022 10:57

  • Організація водного менеджменту в ЄС із фокусом на управління водними ресурсами за басейновим принципом
  • Досвід Республіки Польща в управлінні річковими басейнами
 
Саме цими двома аспектами поділився з українськими водниками директор Департаменту управління водними ресурсами Державного Водного Господарства Польські Води Пшемислав Грушецький.
 
Ініціатором такої зустрічі виступило Держводагентство у співпраці з Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства.
 
Доповідь Пшемислава Грушецького ґрунтувалася на впровадженні Водної Рамкової Директиви ЄС. Зокрема, він презентував присутнім так звану DPSIR-модель, на якій базується уся робота з організації ефективного водного менеджменту. Він наголосив, що модель є циклічною і складається з п’яти етапів:
 
  • дослідження території;
  • аналіз антропогенного навантаження на водні об’єкти;
  • оцінка стану водних об’єктів;
  • оцінка «реакції» водних об’єктів на антропогенне навантаження;
  • формування плану заходів для досягнення доброго стану вод.
 
За словами доповідача, уся Водна Рамкова Директива базується саме на цій моделі. А, оскільки імплементація Директиви є доволі складним процесом, існує низка так званих допоміжних документів, що інтерпретують різні аспекти ВРД.
 
Головною метою DPSIR-циклу є розробка плану управління річковим басейном. Документ повинен відповідати Водній Рамковій Директиві та передбачає організацію управління водними ресурсами відповідно до вищеописаної моделі.
 
Окремо Пшемислав Грушецький наголосив на важливості моніторингу. Саме за його результатами ми отримуємо детальну інформацію про стан водного об’єкта. А без цих даних реалізувати DPSIR-цикл неможливо.
 
Нагадаємо, одним із першочергових завдань стратегічного плану робіт на воєнний та відбудовний період для водного сектора є саме пришвидшення розробки планів управління річковими басейнами. Тож кращий досвід європейських колег є особливо важливим на шляху імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС.