День Дунаю – 2021: прибирання, освітні заходи та загально-дунайська солідарність

опубліковано 29.06.2021 13:00

Щороку у кінці червня Україна традиційно долучається до святкування Дня Дунаю, адже саме тут є три його суббасейни: Тиси, Пруту і Сірету та нижнього Дунаю. Метою святкувань є привернення уваги до екологічних проблем басейну Дунаю та його приток, а також популяризація наукових даних та управлінських рішень (План управління річковим басейном Дунаю) щодо їх вирішення, яке організовується паралельно в усіх 14 державах-сторонах Міжнародної Комісії з захисту р. Дунай.
 
З нагоди відзначення Дня Дунаю 26 червня у басейні Тиси відбулося масове «звільнення» від сміттєвих заторів русла Боржави біля урочища «Атак» на Берегівщині.
 
«Закінчивши всі підготовчі роботи, дочекавшись завершення «сезону тиші», з нагоди Міжнародного дня Дунаю ми ліквідували 9 з 10 сміттєвих заторів у руслі річки Боржава»,  – зазначив Перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.
 
До толоки також долучились представники Державного агентства водних ресурсів України, органів місцевого самоврядування, працівники Управління ДСНС, лісового господарства, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та проєкту ЄС «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства».
 
Цікаво на святі було і дітлахам. Для наймолодших була проведена вікторина «Історія твоєї річки». У відповідь на  питання діти малювали величезний плакат з річкою своєї мрії: чисту, з багатоманітною флорою та фауною, з райдугами і дощиком навколо. Також учасники вікторини ділилися своїми пропозиціями, що кожен з нас може зробити для збереження річки в доброму стані.
 
До відзначення Міжнародного дня Дунаю в Україні долучилися одразу декілька басейнових управлінь. Зокрема, 26 червня відбулось паралельне прибирання берегів Дунаю та його приток фахівцями басейнових управлінь водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, річок Пруту та Сірету та річки Тиса.
 
Вітаємо всіх мешканців басейну Дунаю з Днем такої чудової річки і давайте докладемо всіх зусиль для збереження його краси і життєдайності.
 
Ось декілька фото, як це було: