День Дніпра - 2022

опубліковано 07.07.2022 08:16

Щорічно 7 липня відзначаємо свято однієї з найбільших річок України та Європи – День Дніпра.
 
Дніпро, без перебільшень, головна водна артерія України. Басейн цієї річки займає близько 50% усієї території нашої держави. У 2021 році водокористувачами басейну Дніпра забрано 5,4 млрд куб. м води, а це 60% від загального забору води по Україні.
 
Басейн Дніпра потребує відновлення та розвитку відповідно до кращих практик управління водними ресурсами за європейськими підходами. Україна як кандидат на членство в ЄС активно синхронізує національні політики з європейськими.
 
Відтак, для басейну Дніпра розроблено перший проєкт Плану управління річковим басейном Дніпра. Це доволі амбітний документ, що має стати основою для післявоєнного відновлення та розвитку.
 
План містить 5 розділів структури ПУРБ:
 
  • характеристику річкового басейну;
  • аналіз антропогенного навантаження;
  • зони, що підлягають охороні;
  • екологічні цілі;
  • економічний аналіз водокористування.
 
Найближчим часом ПУРБ буде доповнений оцінкою стану за результатами моніторингу вод та програмою заходів для досягнення екологічних цілей.
 
Вагомим досягненням став широкий скринінг забруднюючих речовин. 27 відібраних проб води було проаналізовано в одній з кращих лабораторій ЄС – Інституті навколишнього середовища Словацької Республіки.
 
На підставі аналізу виявлених речовин сформовано перелік басейнових специфічних сполук, що включає 21 показник. Подальший їх моніторинг здійснює лабораторія моніторингу вод Північного регіону, створена для впровадження моніторингу вод відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС.
 
Додамо, що на облаштування лабораторії та закупівлю сучасного обладнання було направлено спільні інвестиції України та ЄС. Нині Держводагентство продовжує активно інвестувати у зміцнення технічної бази лабораторії.
 
Відновити Дніпро – це наша місія, над реалізацією якої маємо працювати щодня усі разом.
 
Адже, чистий Дніпро починається з тебе!