Дайджест заходів: Міжнародний день Дунаю – 2022 у водогосподарських організаціях

опубліковано 30.06.2022 15:10

Одразу три басейнові ради провели засідання з нагоди Міжнародного дня Дунаю – Пруту та Сірету, Тиси та нижнього Дунаю.
 
У Басейновому управлінні водних ресурсів річок Прут та Сірет в форматі відеоконференції відбулося чергове засідання басейнової ради Пруту та Сірету.
 
Відкрив та привітав учасників засідання з міжнародним Днем Дунаю і Днем Пруту та Сірету голова басейнової ради Мирослав Заячук.
 
Відтак присутні перейшли до обговорення питань порядку денного. Зокрема:
 
  • заслухали інформацію про результати діагностичного моніторингу поверхневих вод у суббасейнах річок Прут та Сірет на території Чернівецької та Івано-Франківської областей;
  • презентували Програми розвитку громад долини річок Прут та Сірет на 2022-2027 роки  -  на прикладі Мамаївської територіальної громади;
  • розглянули питання виконання заходів «Комплексної програми розвитку водного господарства та протипаводкового захисту в Чернівецькій області до 2021 року» в частині  «Відродження малих річок».
 
Насамкінець учасники засідання переглянули відеоролик, присвячений до Дня річок Прут та Сірет.
 
 
Чергове засідання басейнової ради річки Тиса також приурочили до Міжнародного дня Дунаю. Захід відбувся учора в м. Берегове Закарпатської області.
 
Учасники засідання розглянули актуальні питання басейну Тиси:
 
  • заслухали доповідь Олексія Ярошевича, керівника «Blue Rivers. Екологічний консалтинг» - «Методичні рекомендацій щодо встановлення екологічних цілей та розробки Програми заходів Плану управління річковим суббасейном Тиси на 2025 - 2030 роки»;
  • обговорили питання реконструкції магістральних каналів Верке і Сипа Берегівської меліоративної системи Берегівського району;
  • представили розробку «Регіонального плану управління відходами Закарпатської області до 2030 року».
 
Учасники зібрання також детально обговорили питання усунення сміттєвих заторів на річках області, необхідність сортування та утилізації побутового сміття, будівництва сміттєпереробних заводів, реконструкцій, модернізації й будівництва  каналізаційних очисних споруд в місцевих територіальних громадах, враховуючи планування зазначених заходів у рамках воєнного та відбудовного періодів.
 
 
 
У місті Ізмаїл пройшло чергове засідання басейнової ради нижнього Дунаю, приурочене до Міжнародного дня Дунаю. До слова, місце зустрічі вибрано теж доволі символічне. Місто Ізмаїл вважається «воротами» у регіон нижнього Дунаю, адже саме він є базовим портом Українського Дунайського пароплавства.
 
Захід розпочався хвилиною мовчання в пам’ять усіх загиблих захисників України та цивільного населення.
 
Під час засідання присутні члени басейнової ради та запрошені гості обговорили:
 
  • сучасний стан  роботи Придунайських водосховищ та фактори, які впливають на рівень їх наповнення;
  • процес виконання державного моніторингу масивів поверхневих вод суббасейну нижнього Дунаю та перспективи введення в дію лабораторії Південного регіону;
  • стан підготовки плану управління річковим басейном та співпраця з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо встановлення екологічних цілей та розробки програми заходів у суббасейні нижнього Дунаю.
 
На завершення заходу відбулося вручення нагород переможцям конкурсу «Дунайський художник – 2022: мрії річки під час війни», проведеного спільно з Міжнародною комісією з захисту річки Дунай.