Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак щодо ситуації на річках Сейм та Десна

опубліковано 17.09.2024 17:53

17 вересня 2024 року на річці Десна якість води у місцях водозаборів на Київщині перебуває у межах норми. У пункті водозабору міста Бровари фіксується покращення по хімічному споживанню кисню, воно знизилося з 33,2 до 27,12  міліграм на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний. Розчинений кисень знаходиться на рівні 5,5 міліграм на дециметр кубічний. У пункті водозабору міста Київ спостерігається незначне погіршення за вмістом хімічного споживання кисню, який зріс до 39 міліграм на дециметр кубічний при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний. Кисневий режим в нормі та становить 5,44 міліграм на дециметр кубічний. Ризиків для здійснення водозабору немає. 

Забруднення, яке рухається руслом Десни, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води річки Сейм на Чернігівщині. спостерігається його розбавлення.

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено, фіксується потемніння води. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано. 

Наголошуємо, що за даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик – можливий запах. Однак для його усунення Київводоканалом заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. 

Щодо річки Сейм, на Сумщині спостерігається подальше погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу на ділянці до с. Мутин. У с. Чумакове хімічне споживання кисню зросло з 84,2  до 104,2 міліграм на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний, збільшився вміст завислих речовин. Показники азоту амонійного зросли з 1,75 до 2,25 міліграм на дециметр кубічний, при нормі 2 міліграм на дециметр кубічний, розчинений кисень знизився з 3,6 до 1,36 міліграм на дециметр кубічний, при нормі не менше 4 міліграм на дециметр кубічний. Усі органи влади, залучені до локалізації забруднення, з’ясовують причини ймовірного повторного органічного забруднення. 

Так, вчора 16 вересня, було проведено засідання Сумської обласної ТБ та НС, у якій взяли участь заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко, професорка Українського гідрометеорологічного інституту Наталя Осадча.

У ході засідання обговорено можливі причини погіршення якості води та шляхи локалізації забруднення річки Сейм. Надано доручення відповідним службам та органам місцевого самоврядування. Серед них основні: 

  • вжити заходи з розчистки поверхні водного дзеркала від твердих наносів для мінімізації джерел додаткового забруднення; 

  • розглянути всі ймовірні варіанти абсорбції забруднення із залученням науковців;

  • забезпечити належне інформування населення про ситуацію.

На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм, фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню до 7,55-7,96 міліграм на дециметр кубічний, показник хімічного споживанню кисню перебуває в межах 29-30 міліграм на дециметр кубічний. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано.  

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах. У місті Остер хімічне споживання кисню становить 32 міліграм на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний, розчинений кисень вище норми і становить 7,68 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень по всіх пунктах спостереження не зафіксовано. По вмісту марганцю спостерігались перевищення до 1,5 разів.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. 

Державне агентство водних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України та Чернігівводоканалом у 9 точках встановлені аераційні установки: 6 у Чернігівській області та 3 в Київській. Вони штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу самоочищення річок.

Відео