Засідання басейнової ради Пруту та Сірету

опубліковано 16.12.2021 08:18

У Басейновому управлінні водних ресурсів річок Прут та Сірет в форматі відеоконференції відбулося чергове засідання басейнової ради Пруту та Сірету під головуванням Мирослава Заячука. У заході взяли участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадських організацій, водокористувачі, експерти, вчені та фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку.
 
На початку засідання голова  басейнової ради вручив подяки Андрію Кавулі, Миколі Білоконю та Мальвіні Геніч від ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Романа Петришина за активну участь у підвищенні якості освітніх програм географічного факультету університету.
 
Засідання  проходило в атмосфері пожвавленого обговорення  винесених на порядок денний питань. Зокрема, учасники заходу обговорили основні проблеми малих річок та шляхи їх вирішення.
 
Зазначено, що в останні роки спостерігається погіршення екологічного стану малих річок, а саме замулення, забруднення, засмічення та заростання русел, місцями річки пересохли.  Подальшу деградацію річкових екосистем можна зупинити лише здійснивши низку комплексних заходів.  Загальнодержавною цільовою програмою розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, затвердженою Законом України від 24.05.2012 № 4836-VI та Комплексною програмою розвитку водного господарства та протипаводкового захисту в Чернівецькій області до 2021 року передбачені заходи з «Відродження малих річок». Відповідальним виконавцем є місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування за кошти місцевого бюджету, але на заходи з відродження малих річок розмір виділених коштів з місцевих бюджетів становить менше 10% від запланованих.
 
Кожній територіальній громаді пропонується розробити свою місцеву Програму відновлення малих річок: розчистка русел, постійний контроль за станом прибережних захисних смуг, створення водоохоронних зон, розробка паспортів, забезпечення вивозу сміття з приватного сектору та інше. Також з метою впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом органи місцевого самоврядування повинні брати участь у підготовці планів управління і управління ризиками та сприяти їх виконанню, посилити контроль за наведенням порядку на своїй території.
 
 
Окрім того, члени басейнової ради обговорили питання стану взяття на баланс ГТС на водних об’єктах, що розташовані на допливах річки Сірет та наявних паспортів і договорів оренди на них. За результатами обговорення вирішили запропонувати продовжити роботу з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо укладення договорів оренди на гідротехнічні споруди, паспортизації водних об’єктів та укладення договорів оренди на водні об’єкти.
 
Відтак учасники засідання розглянули питання підготовки проєкту Плану управління річковими суббасейнами Пруту та Сірету, зокрема розділи економічний аналіз водокористування та визначення референційних умов і розробка типоспецифічних класифікацій для визначення екологічного стану масивів поверхневих вод суббасейнів Пруту та Сірету.
 
Про головування України у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону проінформував Микола Романишин, заступник начальника управління міжнародної співпраці Департаменту комунікацій Чернівецької обласної державної адміністрації. Було акцентовано на необхідності забезпечити підготовку проєктних пропозицій для їх подальшої презентації під час спільного засідання національних координаторів та координаторів пріоритетних напрямів у рамках головування України в Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону.
 
Крім того, було презентовано проєкт Плану управління ризиками затоплення для окремих територій у межах району басейну річки Дунай на 2023–2030 роки з урахуванням того, що суббасейни Пруту та Сірету є транскордонними.
 
Учасники засідання заслухали інформацію Ігоря Абрам’юка про особливості розробки проєктів водоохоронних зон у суббасейнах Пруту та Сірету відповідно до вимог чинного законодавства.
 
Разом з тим на засіданні був затверджений план роботи Басейнової ради Пруту та Сірету, з можливістю внесення змін, на 2022 рік.