Забруднюючі речовини з Сейму пройшли 113 км по р. Десна – спостерігається тенденція сповільнення руху забруднення

опубліковано 04.09.2024 18:10

Станом на 3 вересня 2024 року забруднюючі речовини з Сейму вже пройшли 113 км по р. Десна та дістались селища Авдіївка на Чернігівщині. До міста Чернігів лишилося 58 км. 

Спостерігається  тенденція щодобового сповільнення руху забруднення. Швидкість переміщення забруднення змінюється залежно від звивистості русла та складає від 26 до 12 км/добу.

Якщо дана тенденція залишиться незмінна, то забруднюючі речовини дістануться Чернігова орієнтовно 5-6 вересня. 

Про це зазначив заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак під час етеру телеканалу «Еспресо.TV».

Щоденно на річках Сейм та Десна Держводагентством відбираються проби води та проводяться інструментально-лабораторні дослідження. З 14 серпня по 03 вересня 2024 року лабораторіями Держводагентства відібрано 113 проб води. 

За даними моніторингу на Сумщині спостерігається стабілізація стану річки Сейм від кордону з рф до селища Чаплищі Сумської обл. 

У звʼязку з тим, що у воді Сейму відбувається осідання завислих речовин на дно річки - проведення штучної аерації чи інших заходів з відновлення річки здійснити неможливо, бо це може призвести до повторного забруднення водойми. Заходи з оздоровлення річки обовʼязково будуть проведені, після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події.

Щодо стану річки Десна в межах Київської області забруднення води відсутнє. Випадків загибелі водних біоресурсів не зафіксовано. 

Наразі залучено 12 національних наукових установ для визначення безпечних та дієвих методів зменшення забруднення. 

Стежте за актуальною інформацією щодо ситуації на річках Сейм та Десна на сайті Державного водного кадастру, який веде Держводагентство, у розділі «Пункти моніторингу», а також на офіційному вебсайті Держводагентства та сторінках у соцмережах.

Відео за посиланням.