Водні ресурси: економіка та політика. Проблеми водної галузі  в умовах воєнних дій

опубліковано 20.05.2022 09:29

Проблеми відновлення й модернізації водопостачання та водовідведення на територіях, що постраждали внаслідок воєнних дій, обговорили учасники міжнародного науково-практичного семінару «Водні ресурси: економіка та політика».
 
Захід проводився Національним університетом водного господарства та природокористування України разом з консорціумом «Innovative Technologies European Center Itec» і цьогоріч він присвячений обговоренню комплексних протиепідемічних заходів в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру.
 
Учасники семінару обговорили питання знищення критичної інфраструктури, повна або часткова руйнація водопровідних та каналізаційних очисних станцій, зростання небезпечних інфекцій, які надходять до джерел водопостачання, – що призводить до катастрофічної еколого-епідеміологічної ситуації. Відтак учасники заходу розглянули також прогресивні технології очищення та знезараження комунальних питних вод, комунальних промислових стічних вод, свердловин та колодязів в умовах ситуації, що склалася.
 
У ході обговорення Ігор Гопчак, заступник директора Департаменту управління водними ресурсами Держводагентства, акцентував на проблемі зруйнованої внаслідок бойових дій водогосподарської інфраструктури.
 
Зокрема, він наголосив на важливості розроблення методик, що стосуватимуться відновлення та відбудови пошкоджених об’єктів, а також проведенні оцінки витрат та шкоди, нанесеної окупантами водогосподарській інфраструктурі України. Воєнні дії завдають колосальної шкоди українському довкіллю. Саме тому на основі зазначених методик ми зможемо розрахувати усі збитки та надалі вимагати компенсації для післявоєнної відбудови галузі.