Водна політика: сталі рішення для водозабезпечення та євроінтеграційні процеси

опубліковано 17.10.2024 14:25

Водна політика: сталі рішення для водозабезпечення та євроінтеграційні процеси - на порядку денному панельної дискусії за участю представників органів центральної та місцевої влади, громадськості та міжнародних донорських організацій.

Захід організовано Держводагентством у рамках XXI Міжнародного водного форуму AQUA UKRAINE – 2024.

У фокусі першої частини панельної дискусії – питання підвищення стійкості водозабезпечення.

Ця проблема вимагає комплексного підходу. Урядом схвалено Державну цільову програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року, що була розроблена Держводагентством. Програма передбачає заходи з будівництва, реконструкції та ремонту гідротехнічних споруд, розчищення та регулювання русел річок, а також залучення підземних вод для диверсифікації джерел водозабезпечення.

Крім того, до вирішення цієї проблеми активно залучаються міжнародні організації. Представники міжнародних донорських організацій акцентували увагу на необхідності залучення інвестиції в модернізацію водної інфраструктури, вдосконалення систем моніторингу води та приведення стандартів України у відповідність до норм ЄС.

Друга панельна дискусія була присвячена огляду процесів євроінтеграції водної політики, прогресу України у рамках пакета розширення ЄС та ключовим пріоритетам.

Присутні обговорили питання щодо зобов’язань в частині імплементації актів права ЄС у сфері водної політики.

Зокрема зупинилися на таких питаннях, як:

  • переговорний розділ 27 «Довкілля та зміна клімату» - сектор «Якість води»;
  • підтримка ЄС для зміцнення інституційної спроможності у сфері водної політики;
  • впровадження Водної рамкової Директиви;
  • впровадження Директиви про міські стічні води;
  • впровадження Директиви про промислові викиди;
  • впровадження Паводкової Директиви;
  • щодо ініціатив для підтримки імплементації європейської водної політики: екологічний стік, плани управління посухами та зменшення зарегульованості.