Відбулося чергове ХІХ засідання Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод

опубліковано 20.09.2024 18:45

Українсько-Словацька Комісія є важливим інструментом ефективної міждержавної співпраці та узгодження рішень з питань використання прикордонних вод.
 
З вступним словом до учасників засідання звернувся Уповноважений Кабінету Міністрів України з виконання Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, Голова Держводагентства Михайло Янчук.
 
Він зазначив, що українські та словацькі водники мають тривалу співпрацю та спільну мету – покращення стану транскордонних водних ресурсів. Завдяки рішенням Комісії, співпраці Робочих груп та відкритому діалогу напрацьовані ефективні рішення у розв’язанні проблемних питань. На сьогодні пріоритетними залишаються заходи, спрямовані на подальшу інтеграцію водної політики України до вимог європейських Директив.
 
Досвід Словаччини, яка вже пройшла євроінтеграційний шлях у впровадження планів управління річковими басейнами, є дуже цінним для України.
 
Україна та Словацька Республіка поділяють спільний річковий басейн Дунаю, відповідно заходи національних планів управління річковим басейном та планів управління ризиками затоплення мають бути скоординовані для досягнення екологічних цілей та зменшення ризиків та загроз затоплення.
Михайло Янчук також подякував словацькому народу за допомогу та підтримку України у протистоянні російській збройній агресії.
 
У процесі засідання Комісії Сторони:
- обмінялися інформацією про виконання планів гідротехнічних та експлуатаційних робіт на прикордонних ділянках спільних водотоків двох країн за 2023-2024 роки;
- обговорили стан співробітництва в частині протипаводкового захисту на українсько-словацьких прикордонних водотоках;
- обговорили стан співпраці в галузі гідрометеорології у рамках затвердженого Регламенту співробітництва, у тому числі участь у діяльності Європейської системи інформування про паводки EFAS;
- обговорили забезпечення співробітництва з питань охорони якості прикордонних вод від забруднень згідно з Регламентом з питань якості;
- розглянули та схвалити Плани роботи робочих груп та заступників Уповноважених на наступний звітний період;
- обговорили питання щодо можливостей спільного пошуку джерел фінансування та реалізації проєктів, які представляють спільний інтерес для Словацької та Української Сторін, зокрема щодо протипаводкового захисту, управління і моніторингу водних ресурсів, спрямованих на покращення стану вод транскордонних річкових басейнів, акцентувати увагу на важливості такої діяльності між Сторонами тощо.
 
Засідання проходило в дусі взаємної поваги та дружніх добросусідських відносин.
 
За результатами засідання узгоджено підписання протоколу шляхом обміну дипломатичними каналами.
 
Сторони досягли згоди щодо проведення наступного засідання у Словаччині у вересні 2025 року.