Відбулися засідання 2 робочих груп при Комісії зі сталого використання та охорони басейну річки Дністер

опубліковано 10.09.2024 10:36

Українські та молдавські водники та експерти обговорили питання планування та управління річковим басейном і моніторингу води у транскордонному басейні річки Дністер. 

В м. Івано-Франківськ відбулись чергові засідання відповідних Робочих груп Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер (Дністровської комісії). 

Дністровська комісія є органом міждержавної співпраці, що створена відповідно до Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер. 

Робочі групи забезпечують підтримання та розвиток діалогу, зміцнення інституційного співробітництва між країнами та напрацювання узгоджених рішень для досягнення доброго стану вод в басейні Дністра. 

У ході зустрічі представники Української та Молдовської сторін детально обговорили питання Планів управління річковим басейном Дністра в Україні та Республіці Молдова, а також розглянули стан імплементації національних Планів управління ризиками затоплення.

Оцінка хімічного та екологічного станів, екологічних нормативів якості для масивів поверхневих вод були предметом обговорення учасників засідання. 

Моніторинг поверхневих, підземних вод та обмін інформацією, імплементація вимог актів права ЄС у сфері моніторингу води також були на порядку денному українських та молдовських експертів.

Українською стороною представлено проект Національного звіту про стан вод української частини басейну Дністра за 2023 рік, який підготовлено відповідно до Регламенту співпраці зі здійснення моніторингу і обміну інформацією у басейні річки Дністер.

За результатами обговорень Робочі групи досягли узгоджених рішень щодо:

- проведення подальшої синхронізації підходів та методологій до підготовки Планів управління річковими басейнами та здійснення моніторингу вод до вимог європейських директив;

- проведення бриф-скринінгу змісту розділів національних Планів управління річковим басейном Дністра;

- підготовки аналізу гідропікінгу (коливання рівня води) нижче Дністровського комплексного гідровузла та Дубосарської ГЕС;

- необхідності постійного гідрологічного моніторингу та розбудови мережі гідрологічних постів;

- забезпечення здійснення моніторингу підземних вод;

- опрацювання пропозицій стосовно перегляду Правил експлуатації  Дністровського комплексного гідровузла.

Наприкінці засідань представлено та узгоджено Плани роботи робочих груп на 2024-2025 роки, а також пропозиції та питання, необхідні для розгляду на засіданні Дністровської комісії. 

Учасники засідань відвідали лабораторію моніторингу вод Західного регіону та ознайомилась з її роботою.

Заходи були проведені за підтримки Програми EU4Environment – Water Resources and Environmental Data та Європейської економічної комісії ООН.