Відбулася зустріч Уповноважених з виконання Угоди між Урядами України та Молдови про спільне використання та охорону прикордонних вод

опубліковано 03.11.2023 16:20

Міжвідомча делегація Держводагентства взяла участь у XVIII нараді Уповноважених Урядів України та Республіки Молдова з виконання Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про спільне використання та охорону прикордонних вод.
 
Зустріч відбулася у Молдові відповідно до плану-графіка проведення міжнародних зустрічей у межах міжурядових двосторонніх угод з суміжними країнами у галузі водного господарства на прикордонних водах та інших заходів міжнародного характеру у 2023 році.
 
Українську делегацію очолив Ігор Гопчак, Уповноважений Кабінету Міністрів України з виконання Угоди між Урядами України та Республіки Молдова про спільне використання та охорону прикордонних вод, заступник Голови Держводагентства.
 
Двостороння співпраця у межах транскордонних річкових басейнів є важливою складовою забезпечення збалансованого використання природних ресурсів та соціально-економічного розвитку.
 
Під час участі у нараді Уповноважених обговорили такі питання:
- стан виконання рішень, прийнятих на XVII нараді Уповноважених, огляд звітів робочих груп, що діють у рамках Угоди, за 2019-2023 роки;
- розроблення (Україна) та впровадження (Республіка Молдова) планів управління річковими басейнами Дунаю та річок Причорномор'я;
- оновлення регламентів співробітництва;
- оптимізація кількості робочих груп та їх складу;
- затвердження планів роботи робочих груп на період 2023-2024 роки;
- реалізація проєктів з управління водними ресурсами в Республіці Молдова та в Україні, що фінансуються міжнародними донорами;
- стан розробки та впровадження тристоронньої (Україна, Республіка Молдова, Румунія) Декларації про співпрацю з інтегрованого управління басейном річки Прут.
 
Сторони дійшли висновку, що спільне вирішення актуальних питань щодо раціонального використання і відтворення водних ресурсів транскордонних річкових басейнів сприятиме подальшому розвитку двостороннього співробітництва.
 
За результатами зустрічі підписано відповідний протокол.