Відбулася XXV нарада Уповноважених урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

опубліковано 01.12.2023 16:22

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах на українській території проведено чергову XXV нараду Уповноважених Урядів Сторін.
 
Під час заходу підбито підсумки діяльності на українсько-угорських прикордонних водах за період жовтень 2021 - грудень 2023.
 
Українську делегацію очолив заступник Уповноваженого Уряду України, заступник Голови Держводагентства України Ігор Гопчак, угорську – Уповноважений Уряду Угорщини, голова Департаменту управління річковими басейнами та охорони вод Ковач Петер.
 
Учасники наради відзначили високий рівень фахової співпраці та безперебійне виконання запланованих заходів та робіт впродовж звітного періоду. Фахівці провели взаємне інформували щодо проведеної роботи із захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології та охорони якості прикордонних вод.
 
Важливим питанням порядку денного стало обводнення прикордонних водогосподарських систем з річок Боржава і Тиса та дослідження можливостей управління нестачею води. На сьогодні на українській стороні виконуються роботи з розчистки магістрального каналу Верке з метою майбутнього обводнення Берегівської водогосподарської системи обох країн, а на угорській території – обводнення регіону Берег самопливом, шляхом забору під час паводків на Тисі води та її акумулювання в каналах з метою пом’якшення негативних наслідків засух.
 
 Сторони обговорили можливості обводнення спільної Батарської водогосподарської системи з р. Тиса, згідно з розробленим у 2015-му році ТЕО, реконструкції системи, зокрема щодо влаштування гідротехнічних споруд на р. Тиса та каналах з метою забору та регулювання водного стоку в мережі каналів системи.
 
Делегації поінформували одна одну про стан реалізації Спільної Українсько-Угорської Протипаводкової Програми Розвитку, а  також обмінялись інформацією про виконані протягом звітного періоду заходи з вдосконалення та експлуатації спільної українсько-угорської телеметричної системи АІВС-«Тиса» та прогрес реалізації спільних проектів міжнародної технічної допомоги в рамках Програми ЄІС ТКС HUSKROUA 2014-2020.
 
За підсумками зустрічі підписано відповідний протокол.