У Держводагентстві узгодили режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ

опубліковано 01.07.2020 09:13

30 червня у Держводагентстві відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на липень 2020 року.

Розпочала засідання Вікторія Бойко – фахівчиня Українського гідрометцентру, яка представила оцінку водності основних річок України станом на кінець червня. Зокрема, Вікторія Бойко зазначила, що внаслідок достатньої кількості дощів, які випадали у травні і першій половині червня, у більшості українських річок водність збільшилася.

А у Карпатському регіоні за рахунок проходження серії дощових паводків, водність річок на кінець червня дорівнює 1,5 – 2,5 місячні норми (р. Стрий – 3,6 норми).

Таким чином, гідрологічна ситуація на переважній більшості річок України покращилася і її подальший розвиток буде залежати від режиму випадіння дощів та їх кількості.

Проте, за словами Вікторії Бойко, враховуючи багаторічні тенденції, не зникає ймовірність формування періодів низької водності влітку – восени з можливими негативними наслідками для різних секторів економіки, населення і довкілля.

Крім того, представниця Укргідрометцентру зазначила, що прогнозована водність Дніпра біля Києва у липні очікується 89% від норми, а приплив води до Дністровського водосховища очікується в межах 105% від норми.

Зазначимо, що каскад дніпровських водосховищ у червні працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 30 червня його наповнення складає майже 98% від проєктного.

Далі учасники заходу обговорили сучасну ситуацію гідрологічну ситуацію у басейні Дністра.

Зокрема, членами Міжвідомчої комісії узгоджено, що Гідровузол Дністровської ГЕС працюватиме скидними витратами 800 м3/с до зниження рівня води у водосховищі.

А після проходження дощового паводка для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснюватиметься рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 120-130 м3/с.

Тож, враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на липень та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія узгодила оптимальні режими роботи каскаду дніпровських водосховищ та Дністровського водосховища у липні.

 

Детальніше: https://cutt.ly/Qi7dmpk