Щодо забруднення річок Сейм та Десна

опубліковано 30.08.2024 16:32

За результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях та можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київських областях органам виконавчої влади, зокрема: ДСНС, ОВА, Міндовкіллю, Держводагентству, Держекоінспекції надано низку доручень, в межах повноважень, для локалізації та ліквідації забруднення на річках Сейм та Десна, про що Голова Держводагентства Михайло Янчук розповів у прямому етері телеканалу Факти ICTV.
 
Ситуація контролюється, в межах повноважень Держводагентством та водогосподарськими організаціями і лабораторіями щодня здійснюється:
•      посилений моніторинг стану поверхневих вод;
•      відбір проб води у контрольних точках для проведення лабораторних досліджень.
 
Результати дослідження показують зниження в три-чотири рази розчиненого кисню у воді та перевищення нормативів по хімічному споживанню кисню в два-три рази (цей показник вказує на забрудненість води, але не дає інформації про елементи забруднення).
Для пошуку причин забруднення залучено спеціалізовані інститути та наукові установи. Жодних перевищень високотоксичних компонентів не виявлено. Фіксується забруднення органічного характеру.
За останніми лабораторними дослідженнями Держводагентства фіксується позитивна динаміка щодо  покращення якості води на верхній ділянці річки Сейм у Сумській області.
 
Для безпеки населення у Чернігівській, Сумській та Київській областях заборонено купання, вилов риби, використання води для господарських потреб на річках Сейм та Десна.
Про зняття обмежень буде повідомлено додатково відповідними органами, задіяними для ліквідації наслідків забруднення.
 
Посилання на етер : http://www.youtube.com/watch?v=AJ_r0WXTyUM