Щодо ситуації на річках Сейм та Десна: якість води у місцях водозаборів м. Києва та м. Бровари перебуває у межах норми

опубліковано 15.09.2024 18:45

15 вересня 2024 року на річці Десна в межах Київщини якість води у місцях водозаборів м. Києва та м. Бровари перебуває у межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено, показники розчиненого кисню у межах норми, фіксується потемніння води. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано.
 
Забруднення, яке рухається Десною, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води на Чернігівщині.
 
За даними Київводоканалу та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у відібраних пробах питної води на ранок 15 вересня в контрольних точках ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ м.Києва перевищення не виявлено.
 
Вкотре наголошуємо, що за даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик - можливий запах. Однак для його усунення Київводоканалом заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосовуватиме технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.
 
Щодо річки Сейм, на Сумщині у пунктах с. Чумакове та с. Озаричі хімічне споживання кисню 30-31,6 міліграм на дециметр кубічний. Вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі та перебуває в межах 6,8 – 7,4 міліграм на дециметр кубічний. Вміст азоту амонійного знаходиться в межах норми, за добу дещо зріс у пунктах с. Чумакове та м. Мутин і перебуває у межах 0,09-0,22 міліграм на дециметр кубічний. Інші досліджувані показники залишаються в межах встановлених норм.
 
На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм, фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню до 7,65-7,95 міліграм на дециметр кубічний. Показник хімічного споживання кисню перебуває майже в межах встановленого нормативу - 30-32 міліграм на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального та марганцю дещо знизились та не перевищують допустимі норми.
 
Результати вимірювань проб води р. Десна свідчать, що вміст розчиненого кисню в межах норми 5,34-5,8 міліграм на дециметр кубічний. Фіксується перевищення по вмісту марганцю до 2,6 раза на ділянці м. Чернігів - м. Остер 0,16 - 0,26 міліграм на дециметр кубічний та залізу загальному у 1,2 раза лише у пункті м. Остер. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень по всіх пунктах спостереження не зафіксовано.
 
За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.
 
Державне агентство водних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України та Чернігівводоканалом у 9 точках встановлені аераційні установки: 6 у Чернігівській області та 3 в Київській. Вони штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу самоочищення річок.