Співпраця з профільними вищими навчальними закладами – шлях до подолання кадрової кризи

опубліковано 18.06.2021 09:52

Рушійною силою розвитку та прогресу в будь-якій галузі, безумовно, є молодь. Нестандартні ідеї, застосування найкращих світових практик та й загалом нове дихання в царину здатні принести мотивовані молоді люди. А в ситуації гострої нестачі фахових кадрів особливо важливою є активна співпраця з профільними освітніми закладами, просвітницька робота серед студентів та абітурієнтів, як серед потенційних майбутніх колег.
 
У межах робочого візиту до міста Рівне Валентин Шліхта взяв участь у круглому столі Національного університету водного господарства та природокористування на тему: «Стратегія розвитку водної політики України», де обговорили ключові проблеми водогосподарської галузі та окреслили основні напрямки співпраці Держводагентства й НУВГП.
 
Результатом активного обговорення стало підписання Меморандуму про співпрацю між Національним університетом водного господарства та природокористування і Державним агентством водних ресурсів України. Документ містить 25 пунктів, де виокремлені майбутні завдання щодо співробітництва. Зокрема, він передбачає співпрацю установ в напрямку підготовки кваліфікованих кадрів, активне залучення провідних науковців до обговорення проблем галузі, узгодження спільних програм, проведення конференцій, круглих столів та інших заходів із широким колом зацікавлених осіб.
 
За словами очільника Держводагентства, важливим завданням нині є роз’яснення молоді перспективності навчання на інженерних спеціальностях, адже в Україні спостерігається надлишок у підготовці економістів, менеджерів та маркетологів і водночас навчальні напрямки, пов’язані з водною інженерією, на жаль, не популярні.
 
«Я сам випускник Українського інституту інженерів водного господарства і пам’ятаю, як свого часу лише за цим напрямком навчалося понад пів тисячі студентів», – пригадав Валентин Шліхта.
 
Сьогодні країна переживає системну кризу з дефіцитом фахівців, втім популяризувати інженерний напрямок не вдасться без державної підтримки.
 
Насамкінець учасники дискусії торкнулися теми наукової співпраці. Йшлося про залучення науково-педагогічних працівників та студентів НУВГП до участі у семінарах, науково-практичних конференціях та інших спільних заходах тощо.