Проведено зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань прикордонних вод

опубліковано 17.11.2023 14:02

На території Угорщини відбулася зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Метою зустрічі було підбиття підсумків діяльності Сторін на прикордонних водах за 2023 рік, підготовка проєкту протоколу чергової наради Уповноважених Урядів в розрізі напрямків захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості вод, а також проведення осіннього огляду водогосподарських споруд спільного інтересу в басейні р. Тиса на угорській території.
 
В рамках зустрічі Сторони провели взаємне інформування щодо виконаних протягом звітного періоду заходів з протипаводкового захисту та обговорили заходи щодо можливостей відведення надлишкових вод в період паводків та акумулювання їх у староріччях та каналах з метою забезпечення санітарно-екологічних потреб. Угорська Сторона представила  успішний досвід щодо таких заходів, виконаних протягом 2023 року. Керівники та експерти Робочих груп прозвітували, що обмін оперативною гідрометеорологічною інформацією та здійснення відборів проб води з прикордонних створів, передбачених планом робіт, виконувались згідно визначених Порядків співробітництва.
 
В рамках виїзної програми, експерти Сторін оглянули водогосподарські споруди річок Тиса та Красна, зокрема впускну і випускну споруди та дамби обвалування польдера Берег, роботи з реконструкції протипаводкових дамби р. Красна,  та автоматизовану станцію на ній, насосну  станцію в с. Нодьечед. Фахівці відмітили високий рівень стану та експлуатації споруд угорською Стороною, що є вагомим для підтримки надійного захисту населення і прикордонних територій від шкідливої дії вод обох сторін.
 
Підсумовуючи роботу, заступники Уповноважених Урядів відзначили ефективну діяльність експертів Сторін у всіх напрямках співробітництва на прикордонних водах та підписали відповідний протокол.