Олексій Кузьменков взяв участь у круглому столі щодо вирішення проблеми поводження з високомінералізованими шахтними водами

опубліковано 21.07.2020 08:03

20 липня перший заступник Голови Держводагентства Олексій Кузьменков перебував із робочою поїздкою у Кривому Розі, де взяв участь у круглому столі «Обговорення технічних рішень вирішення проблеми поводження з високомінералізованими шахтними водами».

Зокрема, під час заходу йшлося про встановлення автоматизованого гідрохімічного контрольного поста на р. Інгулець нижче створу греблі Карачунівського водосховища.

Планується, що сучасні датчики контролю якості води після встановлення дозволять відслідковувати обсяги води в режимі онлайн, обробляти інформацію щодо обсягів води за годину, добу, за окремий період та отримувати показники якості води.

Завдяки такому сучасному обладнанню буде вирішено спірні питання щодо скидів води з Карачунівського водосховища, а обсяги і якість води під час промивки р. Інгулець стануть контрольованими.

На сьогодні, забезпечення якості води у Карачунівському водосховищі здійснюється шляхом встановлення гранично допустимих скидів у поверхневі водні об’єкти при видачі дозволів на спецводокористування. Відповідальність за дотримання встановлених ГДС покладається на водокористувачів.

Крім того, Держводагентством у створі р. Інгулець, 335 км, питний водозабір міста Кривий Ріг, Карачунівське водосховище відповідно до Порядку здійснення державного моніторингу вод (постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758) здійснюється моніторинг якості вод за фізико-хімічними показниками.

Зазначимо, що відповідно до Регламенту промивання русла і екологічного оздоровлення річки Інгулець станом на 20 липня 2020 року каналом Дніпро-Інгулець подано 109,12 млн. м3 дніпровської води (рівень води у водосховищі становить 58,38 м БС).