Олексій Кузьменков: Сьогодні Держводагентство відновило проведення моніторингу поверхневих вод на понад 70% кількості точок водозабору

опубліковано 08.07.2022 11:46

Сьогодні Держводагентство відновило проведення моніторингу поверхневих вод на понад 70% кількості точок водозабору. Про це розповів Голова Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков у коментарі телеканалу Freedom.
 
Внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну більше половини пунктів моніторингу опинились на території, доступ до якої був утруднений або відсутній. Держводагентством було вжито організаційно-розпорядчих заходів для забезпечення виконання моніторингу води та здійснено оптимізацію організаційних процесів підготовки та транспортування проб води.
 
«На сьогодні функції виконання державного моніторингу вод Держводагентство здійснює практично в повному обсязі. Фахівці наших водогосподарських організацій проводять моніторинг по 420 пунктах водозабору. Для порівняння, кількість пунктів моніторингу до повномасштабного вторгнення складала 580. Тобто ми відновили проведення моніторингу на понад 70% кількості точок водозабору, в тому числі і на деокупованих територіях», – зазначив Голова Держводагентства.
 
За його словами, лабораторії Держводагентства працюють на повну потужність. Фахівці моніторять стан масивів поверхневих вод та реагують на усі можливі ризики, які несуть воєнні дії. На сьогодні загальний стан водних ресурсів не викликає масштабних побоювань, але точне встановлення шкоди та потрапляння хімічних сполук у водні об’єкти можна буде встановити шляхом проведення широкого скринінгу вже після завершення воєнних дій.
 
«Держводагентство разом з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України розробляє стратегію післявоєнного відновлення галузі й веде перемовини з міжнародними партнерами для залучення інвестицій на впровадження кращих європейських практик в управлінні водними ресурсами та здійснення моніторингу вод.
 
Окрім того, у співпраці з профільними центральними органами виконавчої влади ми працюємо над розробкою відповідних методик розрахунку розмірів відшкодування збитків, завданих воєнними діями.  Я впевнений, що всі збитки, які понесла Україна, в тому числі і водна галузь, мають бути компенсовані коштом держави-агресора», – підсумував Олексій Кузьменков.