Олексій Кузьменков доповів про План заходів Держводагентства щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2022 році

опубліковано 14.12.2021 10:58

В. о. Голови Держводагентства Олексій Кузьменков доповів про План заходів щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2022 році та про стан забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою. Про це йшлося на онлайн-засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у понеділок, 13 грудня.
 
Зокрема, О. Кузьменков зазначив, що наразі Держводагентство розробляє наказ «Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2022 році», яким буде затверджено план організаційних і практичних заходів щодо дій під час пропуску льодоходу, повені та паводків у 2022 році у системі Держводагентства, з-поміж яких:
 
  • обстеження та приведення у готовність гідрометричних споруд на відомчих водомірних постах та каналах для здійснення гідрологічних спостережень під час пропуску льодоходу, повені та паводків;
  • проведення перевірки технічного стану гідротехнічних споруд (включаючи захисні) на річках, водосховищах, ставках, інших водоймах, меліоративних та інших водогосподарських системах, які знаходяться у зоні впливу можливої шкідливої дії льодоходу, повені та паводків, а також забезпечення їх готовності до безаварійного пропуску;
  • коригування карти-схеми зон можливого виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пропуском льодоходу, повені та паводків;
  • забезпечення функціонування протипаводкових комплексів та безперебійної роботи насосних станцій та водогосподарських об'єктів, які задіяні при пропуску повені, льодоходу та паводків у басейнах річок Карпатського регіону з урахуванням гідрометеорологічної ситуації (інформація щодо гідрологічного стану вод в оперативному режимі відстежується за допомогою автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем);
  • розробка оптимальних режимів роботи водогосподарських систем, каскадів водосховищ і ставків та забезпечення  моніторингу за їх дотриманням тощо.
 
Окрім того, водогосподарським організаціям доручено здійснювати щоденне інформування Кризового центру Держводагентства щодо водогосподарської ситуації та пропуску паводків.
 
Для недопущення негативних наслідків від впливу руйнівної дії повені та паводків на всій території України у водогосподарських організаціях Держводагентства створено 345 аварійних бригад у складі 2,6 тис. осіб.
 
Другим питанням порядку денного засідання Комісії був стан забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.
 
За словами О. Кузьменкова, для забезпечення населення водними ресурсами протягом 2021 року Держводагентство встановило узгоджені міжвідомчими комісіями оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у всіх річкових басейнах України.
 
Зокрема, каскад дніпровських водосховищ було заповнено до проєктних позначок, що забезпечило протягом літнього періоду потреби галузей економіки, у тому числі житлово-комунального господарства, водними ресурсами у повному обсязі.
 
Окрім того, в рамках впровадження європейської моделі моніторингу вод Держводагентство проводить моніторинг масивів поверхневих вод, відповідно до затвердженої Програми державного моніторингу вод.
 
Програма передбачає здійснення діагностичного моніторингу якості масивів поверхневих вод, забір з яких здійснюється для задоволення питних та господарсько-питних потреб населення, на 95 пунктах спостережень, найбільша кількість з яких знаходиться у районі басейну Дніпра – 44 пункти.
 
Згідно із результатами проведених вимірювань фізико-хімічних показників стан масивів поверхневих вод у місцях питних водозаборів знаходиться на задовільному рівні в межах значень, характерних для даного періоду.