Екологічний форум: вплив військових дій на навколишнє середовище

опубліковано 21.06.2022 13:15

Масштаби впливу військовий дій на навколишнє середовище та проведення оцінки завданих збитків обговорили учасники глобальної діалогової платформи від «Semantic corpus» під час екологічного форуму.
 
Заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак розповів присутнім про виконання державного моніторингу вод в умовах війни та пошкодження гідротехнічних споруд внаслідок військової агресії рф.
 
За його словами, здійснення моніторингу поверхневих вод потребує оперативного реагування та коригування в умовах воєнного стану, адже значна частина пунктів моніторингу опинилась на території, доступ до якої відсутній або утруднений.
 
Серед основних проблем, пов’язаних з виконанням моніторингу вод в умовах воєнного стану спікер виділив та відсутність доступу до частини пунктів моніторингу внаслідок активних бойових дій та порушення транспортної інфраструктури.
 
 «Післявоєнний моніторинг стану річкових басейнів має забезпечити широкий скринінг рівня хімічного та радіаційного забруднення вод. Отримана інформація повинна стати в основі стратегічних планувальних документів післявоєнного розвитку водного сектору країни», – зазначив Ігор Гопчак.
 
Окрім того, в результаті військової агресії було пошкоджено гідротехнічні споруди, що забезпечували регулювання стоку, а внаслідок затоплення значних територій надалі може спостерігатися погіршення якості вод через змив забруднюючих речовин та зростання концентрацій біогенних та органічних сполук у воді.
 
Діагностика стану річкових басейнів має показати на прямий та опосередкований вплив військових дій на водні екосистеми та представити докази скоєння росією воєнних злочинів проти довкілля для подальшої оцінки та відшкодування нанесеної шкоди та збитків.