Держводагентство отримало мобільну лабораторію моніторингу якості води від європейських колег

опубліковано 14.04.2023 14:11

Державне агентство водних ресурсів України отримало мобільну лабораторію моніторингу якості води від колег із Словенського агентства довкілля, Міністерства  довкілля, клімату та енергетики Республіки Словенія.
 
Генеральний директорат з питань цивільного захисту і надання гуманітарної допомоги Європейської комісії через Механізм цивільного захисту ЄС організував надання профільної гуманітарної допомоги для українських водників.
 
Мобільна лабораторія підсилить технічну базу Лабораторії моніторингу вод Західного регіону (м. Івано-Франківськ), яка в умовах воєнного стану працює в посиленому режимі та досліджує більше 300 проб води щомісячно, в тому числі з територій, що зазнають впливу військових дій.
 
Мобільна лабораторія дасть можливість оперативно виконувати відбір проб у пунктах моніторингу, в тому числі у місцях питних водозаборів, та вимірювати безпосередньо на місці більше 10 показників.
 
Завдяки оснащенню фотометром з тестами, мобільна лабораторія дасть можливість визначити на місці відбору хімічні і фізико-хімічні показники якості вод – хлориди, нітрати, нітрити, сульфати, амоній сольовий, ортофосфати, а також  кадмій та свинець.
 
Окрім того, мобільна лабораторія має портативний мультиметр для визначення температури води, pH, вмісту розчиненого у воді кисню та електропровідності.
 
Державне агентство водних ресурсів України висловлює подяку колегам із Генерального директорату з питань цивільного захисту і надання гуманітарної допомоги Європейської комісії, Словенського агентства довкілля та Міністерства  довкілля, клімату та енергетики Республіки Словенія за надану допомогу та підтримку української нації у боротьбі не лише за незалежність нашої країни, а й цінності усього цивілізованого європейського світу.