опубліковано 27.07.2020 12:08
Отож, сульфати — це солі, які утворюються при реакції сірчаної кислоти з іншою хімічною речовиною.
У воду сульфати можуть потрапляти внаслідок просочування з ґрунту або ж разом зі стічними водами. Наявність сульфатів у промислових стічних водах пояснюється технологічним процесом на підприємстві, на яких використовується сульфатна кислота (наприклад, виготовлення добрив або хімічних речовин).
Окрім цього, ці сполуки виробляються з нафтових та рослинних джерел, таких як кокосові та пальмові олії. Як правило, це миючі засоби або поверхнево-активні речовини, які часто зустрічаються в таких продуктах, як шампунь, миючий засіб, зубна паста тощо.
Вода із запахом гнилого яйця, неприємний смак, особливо в гарячій воді – ось ознаки перевищення вмісту сульфатів у питній воді (понад 250 мг/літр). Надмірний вміст сульфатів у воді має негативний вплив на здоров’я людей, адже вживання такої води може спричинити подразнення слизової шлунково-кишкового тракту.
Якщо у воді перевищена норма вмісту сульфатів її не можна не тільки пити, а й використовувати як технічну воду, адже сульфати можуть закупорювати сантехніку та забарвлювати одяг.
Для України характерні територіальні особливості формування хімічного складу вод. Вміст показників сольового блоку, в тому числі і сульфатів, у південних та східних регіонах є значно більшим внаслідок природного формування складу вод (наближеність до морів).
А чи знаєте Ви скільки сульфатів скинуто у водойми Вашої області та які підприємства є найбільшими забруднювачами? Про це ми інформуватимемо Вас у наших наступних публікаціях, тож слідкуйте за новинами.