Басейнова рада середнього Дніпра обговорила водно-екологічні проблеми басейну річки Рось

опубліковано 24.04.2023 09:08

Відбулося засідання басейнової ради середнього Дніпра, на якому головна увага присутніх була зосереджена на водно-екологічних проблемах басейну річки Рось.
 
На засіданні було розглянуто електронну петицію № 22/170066-еп «Про розробку та здійснення проєкту щодо порятунку річки Рось з подальшим використанням його для відновлення водності всіх рік України та їх приток – малих річок», яка 18 листопада 2022 була розміщена на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.
 
Зокрема, автор петиції Ковтун Владлен Кузьмович поінформував членів басейнової ради про мету петиції, сучасний стан річки Рось та проблемні питання, які потрібно вирішити.
 
Члени басейнової ради та запрошені до участі представники громадських організацій обговорили порушенні у петиції питання та висловили свої пропозиції щодо їх вирішення.
 
Також учасників засідання було поінформовано про поточний стан розробки плану управління річковим басейном Дніпра.
 
Цей документ міститиме програму заходів, спрямовану на покращення екологічного стану водних об’єктів басейну і досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану вод, що є основною метою згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС.
 
Основна увага була закцентована на формуванні програми заходів плану управління річковим басейном Дніпра для вирішення головних водно-екологічних проблем басейну, зокрема і річки Рось. Якісно сформована програма заходів - це можливість залучення ресурсів міжнародної технічної допомоги для реалізації дороговартісних проєктів.
 
Крім того, учасники засідання ознайомилися з проєктом «Зменшення надмірної зарегульованості та покращення гідрологічного стану річки Рось». Проєкт був розроблений ще у 2019 році, тому потребує доопрацювання, оновлення та актуалізації.