Європейські стандарти моніторингу вод запрацюють і в Україні

опубліковано 19.09.2018 16:34

19 вересня 2018 року Урядом схвалено постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод».
Документ є інноваційним для України. Тому, що передбачає проведення моніторингу на конкретних масивах поверхневих вод згідно з європейськими стандартами. Зокрема, якісний стан води у водоймах визначатиметься, в тому числі за переліком пріоритетних забруднюючих речовин. А це ті, які чинять найбільшу шкоду навколишньому природному середовищу та людині.
45 пріоритетних забруднюючих речовин водойм визначатимуться на високотехнологічному сучасному обладнанні, яке дозволяє їх фіксацію навіть у дуже низьких концентраціях.
Тепер державний моніторинг масивів поверхневих вод проводитиметься за біологічними, гідроморфологічними, хімічними та фізико-хімічними показниками.
Новий порядок державного моніторингу вод набирає чинності з 1 січня 2019 року.
Цей Порядок принципово змінює існуючу систему моніторингу, адже створює всі необхідні передумови досягнення доброго екологічного та хімічного станів українських водойм.
Новий моніторинг вод  - це ще один вагомий крок, який зробило українське суспільство, виконуючи вимоги європейського законодавства та впроваджуючи його кращі практики.