У Києві вперше відбулась маштабна екологічна акція «Міжнародний день чистих берегів»

опубліковано 15.09.2018 16:12

Кияни вперше долучились до проведення акції «Міжнародний день чистих берегів», яка проводиться для попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів. Щорічно такі акції відбуваються в усьому світі і стають все більш популярними.
Саме сьогодні, 15 вересня 2018 року, на Дніпровській набережній у Києві службовці Держводагентства, Мінприроди разом з представниками проекту ЄС «Водна ініціатива + для Східного партнерства» на власному прикладі показали, як потрібно дбати і піклуватися про рідне місто, його природу і безпосередньо водойми.
До заходу приєдналися школярі київських шкіл, студенти та інші небайдужі до Дніпра кияни.
Для учасників акції було оприлюднено результати дослідження, про те, як пластик впливає на якість води, та презентовано на широкий загал роботу машини-амфібії, або ж просто «водного трактору», що чистить водойми. «Ми не тільки підтримали ініціативу проведення такого заходу в Україні, а і безпосередньо її організували на столичному березі Дніпра. Показавши власним прикладом, як треба прибирати - ми кинули виклик киянам долучитися до прибирання берегів українських водойм» - зазначила Голова Держводагентства Ірина Овчаренко.
Разом з тим, Голова Держводагентства дякувала Міносвіти за те, що вони відгукнулися на прохання водників сприяти інформуванню шкільної та студентської молоді про необхідність шанобливого ставлення до берегів водойм. І молоде покоління долучилося. Через Facebook викладена величезна кількість фото, де підростаюча молодь прибирає береги українських водойм. А це вже говорить про те, що в українців почала прокидатися екологічна свідомість. Жива музика та призи спонукали до роботи не тільки з користю, а ще і весело.
 
Майбутнє наших водойм - у наших руках!
 
Довідково:
Акція «Міжнародний день чистих берегів» проводиться за підтримки Європейського Союзу та інших міжнародних організацій кожен рік у 3-ті вихідні вересня, і проходить по всьому світу. Зокрема, цього дня проводяться акції на узбережжях річок, морів та океанів, з метою попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів світу. Захід започатковано у 1986 році. Наразі проблема засмічення побутовим сміттям для річок, морів та океанів набрала глобальних масштабів. Велика тихоокеанська сміттєва пляма сягає розмірів, які дорівнюють чотирьом площам України. Є нагальна необхідність зупинити перенос сміття водними шляхами. З цією метою більшість країн світу долучається до заходу з прибирання узбереж - Міжнародного дня чистих берегів. У цьому році Міжнародний день чистих берегів проводиться в усьому світі одночасно з Всесвітнім днем прибирання планети. Цього дня мільйони людей в більше ніж 120 країнах прибирають сміття з берегів річок, морів та океанів.