У Держводагентстві узгоджено пропозиції щодо проведення еколого-репродукційного попуску в пониззя річки Дністер

опубліковано 13.04.2018 17:15

13 квітня 2018 року у Держводагентстві громадськість, представники центральних органів виконавчої влади, підприємств та організацій-водокористувачів, фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку обговорили пропозиції щодо проведення еколого-репродукційного попуску в пониззя річки Дністер.
Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру про гідрологічну обстановку у басейні Дністра у другій половині квітня 2018 року та пропозиції учасників щодо проведення еколого-репродукційного попуску.
Зокрема, пропозиції щодо режимів проведення еколого-репродукційного попуску були висловлені представниками Держрибагентства, Дністровського БУВР, Новодністровського РУВР, Хмельницької ОДА, громадської організації «Громада рибалок Буковини», ПрАТ «Укргідроенерго», Одеського облводресурсів, Нижньодністровського національного природного парку, Агентства «Апеле Молдовей», НЕЦУ, громадської організації «Мама-86-Одеса».
Еколого-репродукційний попуск з Дністровського водосховища щорічно здійснюється з метою покращення санітарно-епідемічного стану на водозаборах Одеської області і створення оптимальних умов для нересту багатого на рибу пониззя Дністра.
 
Детальніше:
 
Весняне водопілля на річках басейну визначалось таненням близьких до норми снігозапасів (102-113% від норми максимальних снігозапасів) в умовах незначного промерзання добре зволоженого метрового шару ґрунту.
Весняне водопілля розпочалось 10 березня. Максимальний приплив води до Дністровського водосховища відмічався 15 березня величиною 1060 м3/с. Середній за березень приплив води до Дністровського водосховища становив  406 м3/с (100% від норми). За березень до водосховища надійшло 1,09 км3, а з початку водопілля (10.03.2018) – 1,0 км3.
У березні та квітні водосховище працювало у режимі акумуляції паводкових вод.
За довгостроковим прогнозом середній за квітень приплив води до Дністровського водосховища, за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів, передбачається у межах 460-540 м3/с, що за серединою інтервалу відповідає 99% від норми та 34% забезпеченості (за березень-квітень – 400-500 м3/с або 2,1-2,6 км3 (99% від норми).
Очікуваний приплив води до Дністровського водосховища у період весняного водопілля становитиме 1,8-2,1 км3 (92% від норми, 45% забезпеченості). Період весняного водопілля - друга декада березня - третя декада квітня.
Враховуючи температурний режим води у пониззі Дністра на в/п Маяки (12оС) та прогноз Укргідрометцентру, розпочати екологічний попуск з 14 квітня 2018 року.
При ускладненні гідрологічних умов, які не даватимуть можливості виконати затверджений регламент екологічного попуску, при різкому зниженні припливних витрат, Міжвідомчій комісії по узгодженню режиму роботи Дністровського водосховища розглянути питання щодо коригування затвердженого режиму екологічного попуску.
При досягненні рівня води у Дністровському водосховищі 118,5 м БС, розглянути питання щодо подальшого проведення екологічного попуску.
У випадку формування дощових паводків під час здійснення екологічного попуску, режим роботи Дністровського водосховища узгоджуватиметься в робочому порядку Міжвідомчою комісією у кожному конкретному випадку, з урахуванням прогнозів Укргідрометцентру.
Рекомендовано Молдавській Стороні (Агентство «Ареlе Моldоvеі») забезпечити транзитний пропуск екологічного попуску через Дубосарський гідровузол згідно з регламентом проведення екологічного попуску.
Держводагентству, Дністровському БУВР, Новодністровському РУВР  забезпечити моніторинг дотримання встановленого режиму екологічного попуску та виконання рекомендацій Міжвідомчої комісії.

 

Більше фото на сторінці Фейсбук Держводагентства