Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у грудні 2021 року

опубліковано 01.12.2021 13:15

У вівторок, 30 листопада, відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на грудень 2021 року.
 
Учасники наради розглянули гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейнах Дніпра і Дністра, заслухали прогноз Укргідрометцентру щодо водності у грудні поточного року та узгодили режими роботи зазначених водосховищ.
 
Зокрема, згідно інформації Укргідрометцентру:
  • водність Дніпра біля Києва у грудні очікується в середньому 560 м3/с, або 62% від норми (норма грудня – 909 м3/с);
  • приплив води до Дністровського водосховища у грудні очікується в межах 80-140 м3/с, або 58% від норми, 80% забезпеченості.
 
Відтак, після активної дискусії, враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на грудень тощо, Міжвідомча комісія рекомендувала встановити наступні режими роботи водосховищ у грудні:
 
По Київському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,30-102,20 м БС.
 
По Канівському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом грудня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.
 
По Кременчуцькому водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня рівень води у водосховищі має бути в межах 78,60-78,50 м БС.
 
По Кам’янському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,80-64,00 м БС.
 
По Дніпровському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,40 м БС).
 
По Каховському водосховищу: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 січня рівень у водосховищі має бути в межах 15,70-15,60 м БС із забезпеченням скидних витрат з ГЕС не менше ніж 500 м3/с.
 
У разі зміни обсягів стоку Дніпра (нижче або вище від прогнозованого) або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативній робочій групі розглянути необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.
 
По Дністровському водосховищу: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Дністровська ГЕС працює із забезпеченням компенсуючих попусків, Нижньодністровська ГЕС здійснює у нижній б’єф рівномірний попуск середньодобовими витратами в межах 110-130 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.