Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на листопад 2021 року

опубліковано 29.10.2021 14:11

У Державному агентстві водних ресурсів України узгодили режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на листопад поточного року.
 
Відповідне рішення прийняла Міжвідомча комісія, засідання якої пройшло 28 жовтня під головуванням заступника директора департаменту управління водними ресурсами Ігоря Гопчака.
 
За прогнозом Українського гідрометеорологічного центру у листопаді 2021 року водність Дніпра біля Києва очікується в середньому 590 м3/с, або 61% від норми (норма жовтня – 960 м3/с).
 
Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на листопад, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія встановила режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у листопаді 2021 року.
 
Також, у разі необхідності та з метою запобігання порушення режиму ОЕС України та недопущення розвитку системної аварії, коригування режиму роботи Кременчуцького водосховища розглянути на позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії.
 
Разом з тим комісія рекомендувала Держекоінспекції, Держрибагентству, БУВР середнього Дніпра, БУВР нижнього Дніпра, та Міжрегіональному офісу захисних масивів дніпровських водосховищ здійснювати постійний моніторинг водогосподарської ситуації у басейні Дніпра. У разі її ускладнення інформувати Міжвідомчу комісію та внести пропозиції щодо її позачергового скликання для вжиття необхідних заходів.
 
Щодо гідрологічної обстановки в басейні Дністра, за інформацією Укргідрометцентру, приплив води до Дністровського водосховища у листопаді очікується в межах 70-120 м3/с, або 48% від норми, 80% забезпеченості.
 
За результатами обговорення для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Дністровська ГЕС працює із забезпеченням компенсуючих попусків, Нижньодністровська ГЕС здійснює у нижній б’єф рівномірний попуск середньодобовими витратами в межах 110-130 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.