Ключові наслідки від російської агресії для водних ресурсів України за 15-18 квітня 2022 року

опубліковано 21.04.2022 11:12

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну вже призвело до значних втрат для українського довкілля та нанесло серйозної шкоди економіці  та інфраструктурі. 
 
З перших днів війни Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України фіксує усі збитки, завдані українському довкіллю окупантами, і буде використовувати всі можливості для притягнення до відповідальності країни агресора. Ця робота базується на міжнародному досвіді і відбувається із залученням провідних фахівців з України та з-за кордону.
 
Щотижня на своїх офіційних ресурсах відомство публікує тижневий звіт про екологічні злочини, вчинені ворожими військами. Про ключові наслідки від російської агресії для водних ресурсів України за 15-18 квітня 2022 року читайте далі: 
 
У результаті бойових дій пошкоджено водовід, по якому здійснюється постачання води з р. Дніпро до м. Миколаєва. Станом на ранок 18 квітня тривають роботи з відновлення водопостачання. Жителі Миколаєва набирають воду з Південного Бугу для технічних потреб, а за питною стоять у чергах.
 
Через руйнування греблі Оскільського водосховища у Сіверському Дінці піднявся рівень води. У Святогірську (Донецька обл.) ріка вийшла з берегів та підтопила ділянки міста.
 
У Василівці Запорізької області внаслідок обстрілів окупантами пошкоджені очисні споруди. Наразі неможливо оцінити повний обсяг збитків, оскільки підступи до об’єкта заміновані російськими військами. Через російську агресію не забезпечується процес очищення стічних вод для Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної та частини Запоріжжя. Скидання неочищених каналізаційних стоків погіршує мікробіологічну безпеку води, призводить до загибелі риби та водних організмів, що з настанням теплого періоду підвищить ризик спалаху інфекційних хвороб.
 
Руйнування російськими військовими Ірпінської дамби може загрожувати екологічною катастрофою Київщині. Серед потенційних негативних наслідків розливу – інфікування через затоплені сміттєзвалища та вигрібні ями, забруднення води мастилами та пальним.
 
Більше про екологічні злочини, вчинені російськими військами, у дайджесті: