Ігор Ковальов доповів про потенціал використання водних ресурсів для розвитку водневої енергетики

опубліковано 09.11.2021 14:56

Директор Департаменту управління водними ресурсами Держводагентства Ігор Ковальов взяв участь у онлайн-нараді з питань розробки Водневої стратегії України.
 
На нараді, що відбулася під головуванням заступниці міністра енергетики Юлії Підкоморної, обговорили питання потенційного стану водних ресурсів України для виробництва водню, обсягів та параметрів придатності шахтних вод гірничих підприємств, ефективних способів демінералізації, дієвих способів очищення шахтної води тощо.
 
Зокрема Ігор Ковальов розповів про потенціал використання водних ресурсів для розвитку водневої енергетики. Він зазначив, що в Україні на одного жителя припадає менше 2 тис. м3 на рік, що є одним з найменших показників в Європі. Окрім того, водні ресурси розподілені нерівномірно по території нашої держави.
 
Тож, враховуючи наявний дефіцит водних ресурсів доцільно було б для виробництва водню використовувати воду, яка несе загрозу гідроекосистемі, а саме шахтно-кар’єрну воду з високою мінералізацією. Також достатньо великий потенціал водних ресурсів для виробництва водню має Чорне море.
 
Разом з тим, питання детального визначення локацій об'єктів водневої енергетики з достатнім рівнем забезпеченості водними ресурсами, зазначенням їх обсягу та параметрів хімічного складу, шляхів та заходів забезпечення водними ресурсами проєктів з виробництва водню, а також ризиків щодо сталості забезпечення водними ресурсами та інших екологічних змін внаслідок реалізації проєктів з виробництва водню, потребують додаткових цільових досліджень та наукового опрацювання.
 
Відповідно до цього було внесено пропозицію на стадії проєктування об’єктів з виробництва водню долучати Інститут водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України.