Фахівці Держводагентства взяли участь у спільній нараді з Держгеонадра та ДЕІ

опубліковано 22.11.2021 13:03

Фахівці Державного агентства водних ресурсів України взяли участь в онлайн-нараді, яка проходила за ініціативи Державної служби геології та надр України спільно з представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, щодо питань якості, обсягів видобування та моніторингу артезіанських свердловин.
 
Учасники наради обговорили питання адміністрування видачі дозволів на спеціальне водокористування на підземні водозабори, стан обліку водокористування, здійснення контролю за своєчасністю звітування водокористувачів та відповідальності за порушення правил водокористування. Також звернули увагу на цифровізацію процесів обліку використання вод, узагальнення та представлення на інтерактивній карті.
 
Зокрема за ініціативи Держгеонадр створена Інтерактивна карта водозабірних споруд. На веб-ресурсі можна ознайомитися з повною інформацією щодо кожного водозабору. Є дані про користувача водного об’єкта, обсяг видобутку та використання підземних вод за добу, мінералізацію, приналежність до басейну підземних вод, код і назву водогосподарської ділянки.
 
В.о. Голови Агентства Олексій Кузьменков доповів про стан справ із надання відповідних адміністративних послуг в галузі водокористування та наголосив на необхідності вирішення основних проблемних питань, пов’язаних із відповідальністю водокористувачів за звітування за формою 2ТП-водгосп, своєчасної сплати рентної плати за спеціальне використання води та подальших шляхів Держводагентства щодо вирішення нагальних питань в галузі охорони та раціонального використання водних ресурсів.