«Екологія. Ресурси. Енергія»: наукове бачення екологічних, енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій

опубліковано 24.11.2021 12:13

Ігор Гопчак, заступник директора Департаменту управління водними ресурсами, від імені в. о. Голови Держводагентства Олексія Кузьменкова та від себе особисто виступив з вітальним словом на відкритті ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Екологія. Ресурси. Енергія» та відзначив рівень фахового складу учасників.
 
Захід проводиться Київським національним університетом будівництва і архітектури спільно з Технологічним університетом Ченстохова (Республіка Польща) й триватиме з 24 по 26 листопада.
 
«Сьогодні і завтра є чудова нагода для спеціалістів і науковців  з різних міст України та зарубіжжя, не тільки обмінятися досвідом, новими напрацюваннями, досягненнями, відкриттями але й мати змогу поспілкуватись в цей не легкий для нас всіх час обмежень на період дії карантину, спричиненого пандемією коронавірусу», – наголосив експерт.
 
І. Гопчак висловив надію, що конференція стане вагомим внеском у розвиток пріоритетної для України галузі водного господарства, основна ціль якої забезпечення населення та галузей економіки водою необхідної кількості та належної якості.
 
«На жаль, сьогодні створились такі умови, коли значний антропогенний вплив на навколишнє природне середовище, високий рівень промислового забруднення, відсутність ефективного контролю та недосконалість комплексної природоохоронної політики ставить під загрозу безпечні умови проживання не тільки населення України, але й усього людства», – зазначив спікер.
 
Окремо у своїй промові Ігор Гопчак зупинився на результатах скринінгу, проведеного у річкових басейнах України. Зокрема, серед основних проблем басейну Дніпра (за даними результатів скринінгу) доповідач виділив неефективну роботу очисних споруд, необхідність реконструкції систем водопостачання та водовідведення, відсутність ефективного контролю за застосуванням сільгоспвиробниками агрохімікатів, які через ґрунти потрапляють у воду тощо.
 
Такі дані стану водних ресурсів є вкрай невтішними та потребують рішучих дій не лише з боку органів державної влади та місцевого самоврядування, але й громадянського суспільства, адже кожен з нас відповідальний за стан довкілля.
 
Насамкінець представник Держводагентства побажав учасникам конференції плідної роботи та нових творчих здобутків в сфері захисту навколишнього середовища та збереженні природних ресурсів.