LVIV ECO FORUM’24: щодо комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій

опубліковано 02.10.2024 11:10

Питання комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на порядку денному LVIV ECO FORUM’24 «РАЗОМ ДО СТІЙКОСТІ».
 
Перший заступник Голови Держводагентства Наталія Латиш зазначила, що Держводагентство розробило Державну цільову програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року, яка затверджена Урядом
 
Програма ставить перед собою завдання підвищити рівень гарантування доступу населення до відновлюваних, безпечних та економічно доступних джерел води на територіях, що зазнали впливу воєнних дій. 
 
Програма є важливим документом для підвищення рівня водної безпеки та зниження ризиків, пов’язаних з доступом населення і суб’єктів господарювання до водних ресурсів належної якості.
 
Заходи Програми передбачають 3 ключові завдання, що включають 60 заходів вартістю 54,19 млрд гривень. Реалізація планується на території 9 областей на період до 2030 року.
 
Програмою передбачено здійснення заходів за такими завданнями:
• спорудження систем водозабезпечення. Заплановано будівництво водопроводів, відновлення та модернізація каналів тощо;
• будівництво, реконструкція та капітальний ремонт гідротехнічних споруд, розчищення та регулювання русел річок і водойм;
• залучення підземних вод для диверсифікації джерел водозабезпечення.
 
Реалізація Програми створить умови для відновлення економіки на постраждалих від війни територіях. 
 
Держводагентство відкрите до діалогу та співпраці у сфері водозабезпечення та вважає за необхідне мобілізувати фінансові ресурси для їх ефективного спрямування у водозабезпечення потреб людей та економіки.