Держводагентством узгоджено режими роботи дніпровських та дністровських водосховищ на травень 2018 року

опубліковано 25.04.2018 08:04

24 квітня 2018 року у Держводагентстві відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на травень 2018 року, участь у якому взяли представники Держводагентства, Мінагрополітики, Мінрегіону, Держрибагентства, Держекоінспекції, КМДА, КП «Плесо», ПрАТ «Укргідроенерго», ДП НЕК «Укренерго», Укргідрометцентру, Київського рибоохоронного патруля, ДП «Енергоринок», ДП «Укрводшлях», Київводресурсів та Дніпровського БУВР.

Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру щодо прогнозу водності в басейнах Дніпра та Дністра у травні 2018 року, а також пропозиції учасників комісії щодо режиму роботи дніпровських та дністровських водосховищ у травні 2018 року.
За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у травні 2018 року очікується в середньому 3140 м3/с, або 93% від норми (норма травня – 3379 м3/с).
Каскад дніпровських водосховищ працював у квітні у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 23 квітня його наповнення складає 91,3% від проектного.
Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки на Дніпрі, гідрологічного прогнозу, розрахунків АСУБ-Дніпро та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, комісією встановлено оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у травні 2018 року.
Вирішено, що Київське водосховище працює у режимі наповнення. Станом на 1 травня рівень у водосховищі має бути в межах 102,5-102,6 м БС. Станом на 1 червня середньодобовий рівень води у водосховищі має бути в межах 102,90-103,00 м БС. Допускається тимчасове форсування. Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівнів води у нижньому б’єфі 1,5 м, що відповідає коливанням води 0,8 м біля Києва з 4 квітня по 9 червня.
Канівське водосховище працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом І декади травня має бути в межах 91,20-91,10 м БС. Станом на 1 червня середньодобовий рівень у водосховищі має бути в межах 91,35-91,45 м БС. Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше ніж 0,5 м у період з 4 квітня по 9 червня.
Кременчуцьке водосховище працює у режимі наповнення. Станом на 1 червня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,90-81,00 м БС. Допускається тимчасове форсування. Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше ніж 1,5 м у період з 4 квітня по 9 червня.
Кам’янське водосховище працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до санітарних умов м. Дніпро. Середньодобовий рівень води протягом І декади травня має бути в межах 63,50-64,0 м БС і протягом ІІ-ІІІ декади в межах 63,8-64,0 м БС. Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше ніж 1,5 м у період з 4 квітня по 9 червня.
Дніпровське водосховище працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі, викликане добовим регулюванням ГЕС, за умовами нересту риби допускається до 0,4 м у період з 4 квітня по 9 червня. За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках. ДП «Укрводшлях», філії АМПУ «Днопоглиблювальний флот» і НЕК «Укренерго» погодити графік проходження суден із зануренням 3,0 і більше метрів та оперативно погоджувати їх проходження у верхів’ї водосховища у кожному конкретному випадку. ДП «Укрводшлях», філії АМПУ «Днопоглиблювальний флот» за умов раціонального використання гідроелектроенергії передбачати проходження великогабаритних суден у верхів’ї водосховища в години пікової роботи Середньодніпровської ГЕС.
Каховське водосховище працює у базовому режимі. Допускається тимчасове форсування до 5 см. Добове регулювання потужності ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ у період з 10 квітня по 18 червня.
За інформацією Укргідрометцентру, водність р. Дністер у вхідному створі Дністровського водосховища у травні очікується в межах 280-360 м3/с, або 100% від норми.
З 14 квітня розпочато екологічний попуск у пониззя Дністра, який триватиме до 14 травня включно. За період здійснення екологічного попуску з 14.04.2018 по 24.04.2018 НЕК «Укренерго» дотримувалась встановленого регламенту скидів.
Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки у басейні Дністра, комісією запропоновано, враховуючи зниження припливу води до Дністровського водосховища, забезпечити виконання режиму еколого-репродукційного попуску з можливим добовим спрацюванням до 30 см.
Після завершення еколого-репродукційного попуску для забезпечення водоспоживачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 120-130 м3/с. Режим пропуску тало-дощових і дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному окремому випадку.