Засідання українсько-білоруської Робочої групи з охорони і контролю якості вод

опубліковано 23.08.2018 10:27

21-22 серпня 2018 року у м. Житомир відбулось засідання українсько-білоруської Робочої групи з охорони і контролю якості вод, що діє в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про спільне використання та охорону транскордонних вод.
 Під час засідання було розглянуто діяльність Робочої групи за 2018 рік.
Група здійснювала свою діяльність відповідно до затвердженого плану робіт з дотриманням вимог Технічного протоколу про співпрацю в області моніторингу та обміну інформацією про стан поверхневих вод на транскордонних ділянках водних об'єктів між Державним агентством водних ресурсів України і Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь (далі – Технічний протокол).
Сторони проінформували одна одну про результати проведення моніторингу поверхневих і підземних вод на транскордонних ділянках водних об'єктів і інформаційного обміну його даними. Було відзначено, що транскордонні води характеризувались доброю якістю води, перевищень узгоджених рівнів показників не зафіксовано.
Проінформовано про спільні відбори проб і результати міжлабораторних порівняльних аналізів. Спільні відбори проб відбулися на території України на транскордонній ділянці річки Стир. Лабораторіями обох Сторін виконані вимірювання згідно із узгодженим переліком гідрохімічних показників і радіонуклідів. Аналіз міжлабораторних порівняльних аналізів показав, що результати вимірювань є порівняльними і коректними.
Сторони обговорили плани спільних відборів і міжлабораторних порівняльних аналізів на 2019 рік.
Було узгоджено склади національних частин Робочої групи та план діяльності Робочої групи на 2018-2019 роки.
Сторони узгодили необхідність внесення змін і доповнень до Технічного протоколу шляхом викладення його в новій редакції.
За результатами засідання керівниками національних частин було підписано Протокол.
Засідання проходило в атмосфері взаємного порозуміння та узгодженості прийняття рішень.