За ініціативи Держводагентства буде проведено екологічне оздоровлення Сірогозької балки

опубліковано 09.08.2018 13:56

В окремих районах Херсонської області проблема забезпечення населених пунктів водою одна з найгостріших у регіоні. Незважаючи на розташування відносно недалеко (до 30 км) від Каховського водосховища, багато степових сіл і селищ не мають води.
У північно-східній частині області найменш водозабезпеченим є Нижньосірогозький район. Його гідрологічна мережа представлена переважно сухими балками, подами і степовими блюдцями, які лише навесні трохи живляться тало-дощовими та, інколи, протягом року, дощовими водами. 
Сірогозька балка після введення у кінці 70-х років в експлуатацію Північно-Рогачицької зрошувальної системи, перетворилась на штучну річку.
За період подачі води в балку Великі Сірогози, на її території сформувався своєрідний рослинний та тваринний світ, у якому багато видів флори і фауни, занесених у Зелену та Червону книги України. Тому ХІХ сесією п’ятого скликання Херсонської обласної ради прийнято рішення від 4 жовтня 2007 року № 412 «Про оголошення ландшафтним заказником місцевого значення «Балка Великі Сірогози» території в Нижньосірогозькому районі Херсонської області».
На сьогодні, балка лише частково у верхів’ях заповнена водою, що негативно впливає на її гідрологічний режим.
На початку серпня за ініціативи Держводагентства у смт Нижні Сірогози була проведена нарада  щодо екологічного оздоровлення балки, зокрема підвищення водозабезпечення балки Великі Сірогози.
Надходження води в балку не тільки покращить її екологічний стан, а й поліпшить умови проживання мешканців навколишніх населених пунктів.